Drugo more

Izložba “Hipertèlia” novomedijske umjetnice Mónice Rikić u Galeriji Filodrammatica

Kim Cuculić

Mónica Rikić predstavit će se riječkoj publici / Foto Augustina Isidori

Mónica Rikić predstavit će se riječkoj publici / Foto Augustina Isidori

Projekt se temelji na eksperimentiranju s karakteristikama koje umjetni kognitivni sustavi moraju imati kako bi ih se moglo smatrati živim organizmima



Samostalna izložba »Hipertèlia« novomedijske umjetnice Mónice Rikić, u organizaciji udruge Drugo more, bit će otvorena u Galeriji Filodrammatica u četvrtak, 9. svibnja, u 20 sati.


Putem radova kojima se nastoje pobuditi doživljaji postojanja i života kod mehaničkih organizama, izložba proizlazi iz namjere da se iz perspektive umjetnosti i kritičkog mišljenja predlože alternativni pristupi budućnosti umjetne inteligencije.


Projekt se temelji na propitivanju, istraživanju i eksperimentiranju s karakteristikama koje umjetni kognitivni sustavi moraju imati kako bi ih se moglo smatrati živim organizmima.




U svojoj umjetničkoj praksi Rikić kombinira kreativno programiranje i elektroniku s nedigitalnim objektima, oblikujući interaktivne projekte, robotske instalacije i ručno izrađene elektroničke uređaje. Izlagala je na izložbama i festivalima diljem svijeta te je dobitnica više nagrada i priznanja.


Hipertèlia je pojam koji na katalonskom jeziku označava povećanje organa do te mjere da više ne obavlja svoju funkciju. Umjetnica primjenjuje pojam na kognitivne tehnologije, ocjenjujući da su i same postale prenapuhani organ.


Budući da takvo stanje izaziva osjećaje anksioznosti i neizvjesnosti o budućnosti, postavlja se pitanje: kakvu kontrolu imamo u definiranju te budućnosti?


Uz financijsku podršku finske organizacije M-Cult, na riječkoj će izložbi prvi puta biti izložen i rad »Hipèrbole« (2023.), nastao u suradnji s digitalnom umjetnicom i psihologinjom Gemom FB Martin u okviru rezidencije European Media Art Platform u interdisciplinarnoj mreži Hexagram, sufinancirane od strane Europske unije.


Osnovni cilj ovog rada je izazvati prevladavajuću ulogu govornog i pisanog jezika u izražavanju spoznaje i komunikaciji između strojeva i ljudi.


S naglaskom na izražavanje pomoću tijela, radom se kod posjetitelja nastoje pobuditi doživljaji postojanja i života kod mehaničkih organizama koje je izradila sama umjetnica.