Novomedijska umjetnica

“Hipertèlia”: Izložba Mónice Rikić u četvrtak u Galeriji Filodrammatica

Portal Novi list

Izložba će se otvoriti u Galeriji Filodrammatica (Korzo 28/1, Rijeka) u četvrtak, 9. svibnja u 20 sati, gdje ostaje do 31. svibnja



Kao nastavak prakse sustavnog predstavljanja umjetničkih instalacija i radova koji primjenjuju digitalnu tehnologiju, umjetnu inteligenciju i algoritme, s ciljem kritičkog sagledavanja suvremenih događanja u svijetu, Drugo more poziva zainteresirane da posjete samostalnu izložbu Hipertèlia novomedijske umjetnice Mónice Rikić iz Barcelone.


Izložba će se otvoriti u Galeriji Filodrammatica (Korzo 28/1, Rijeka) u četvrtak, 9. svibnja u 20 sati, gdje ostaje do 31. svibnja.





Prije otvorenja, u 19 sati, Mónica Rikić će održati prezentaciju o svojem radu u velikoj dvorani Filodrammatice (na engleskom jeziku).


U svojoj umjetničkoj praksi, Mónica Rikić kombinira kreativno programiranje i elektroniku s ne-digitalnim objektima, oblikujući interaktivne projekte, robotske instalacije i ručno izrađene elektroničke uređaje.


Hipertèlia je pojam koji na katalonskom jeziku označava povećanje organa do te mjere da više ne obavlja svoju funkciju. Kognitivne tehnologije postale su prenapuhani organ, izazivajući anksioznost i neizvjesnost o budućnosti.


Kakvu kontrolu imamo u definiranju te budućnosti? Ova izložba predlaže moguće alternative za razvoj umjetne inteligencije putem ručno izrađenih elektroničkih uređaja.