TUŽNA VIJEST

Odlazak dijalektalne pjesnikinje iz Podola. Preminula je Avelina Damijanjević Draguzet

Bojan Purić

Foto B. Purić

Foto B. Purić



CRES-LOŠINJ – Preminula je Avelina Damijanjević Draguzet (58), dijalektalna pjesnikinja, zahvaljujući čijim pjesmama ostaje sačuvan govor Podola, sela na Gerbinu, zapadnom dijelu otoka Cresa. Rođena je 1966. godine u Cresu i već kao osnovnoškolka počela pisati pjesme, većim dijelom u cekavici (prema »ce«, ovdašnjoj varijanti zamjenice »što«) rodnoga kraja.


Objavila je četiri zbirke pjesama (i ponešto proze); 1998. godine izašla je »Podolska luna marcena«, 2004. godine »Zlato va kamiku«, 2007. godine »Do jubavi friži«, a 2017. godine »Del do mene«.


Važni poticatelji i zagovornici njezinog pjesničkog rada bili su članovi vodstva Katedre Čakavskog sabora Cres-Lošinj i Ogranka Matice hrvatske u Malom Lošinju, od kojih treba izdvojiti Bernarda Balona, rodom iz Podolu susjednog Valuna, a koji je autoričinim stihovima dao odgovarajuću akcentuaciju, pa zbirke pjesama daju cjelovitu informaciju o pravilnom izgovoru pojedinih riječi ovdašnjega dijalekta. Može se reći, u posljednji trenutak, jer s nestankom stanovništva u malim otočnim mjestima, nestaje i izvornih govornika.




Nakon duljeg razdoblja u Malom Lošinju, posljednjih je godina živjela u Istri sa suprugom Dragom Draguzetom, tvoreći zanimljiv par odan istarsko-kvarnerskoj jezično-folklornoj baštini; zajedno su sudjelovali u mnogim narodnim slavljima i priredbama u tonu domaće besede. Posljednje počivalište otočne pjesnikinje bit će u Cresu.


Za kraj nekoliko stihova pjesme »Uliki« iz zbirke »Del do mene«: »Stare i zbandane/sence išćeju/va njihovon pocenu/kukujacice cveteju/po kamicah ftići kantaju/i kumpanjiju njin delaju.«