Kultivacija

Piše Kim Cuculić: Najčitaniji autori

Kim Cuculić

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran KaruzaDruštvo hrvatskih književnika u suradnji s HDS ZAMP-om u svibnju 2024. godine započinje s isplatom naknada autorima – piscima, ilustratorima i prevoditeljima ostvarenima na temelju javne posudbe u narodnim knjižnicama u 2022. godini. Sredstva za naknade autorima osigurava Ministarstvo kulture i medija, a ona su u odnosu na prošlu godinu s 265.000 eura povećana na 500.000 eura. HDS ZAMP je na temelju ugovora s Društvom hrvatskih književnika, koje sukladno odobrenju Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo obavlja djelatnost kolektivnog ostvarivanja prava za sve autore književnih djela, prikupio podatke od županijskih matičnih knjižnica o broju posudbi u 2022. godini te izradio obračun o isplati autorskih naknada na temelju prava javne posudbe u knjižnicama.


Honorare za ukupno 5.026.476 obrađenih posudbi u pretprošloj godini dobit će 2.236 autora – pisaca, prevoditelja i ilustratora. Iznos naknade po jednoj posudbi iznosi 0,18695 eura za pisce, 0,09347 eura za ilustratore (50 posto vrijednosti posudbe) i 0,07478 eura za prevoditelje (40 posto vrijednosti posudbe).


»Uspješna suradnja između Društva hrvatskih književnika i HDS ZAMP-a na obradi i isplati honorara nositeljima prava na književnim djelima traje već sedam godina. Ponosni smo što radimo jednako temeljit i dobar posao za književne autore, kao i za glazbene autore. Čestitamo najposuđivanijima i najčitanijima u 2022. godini, a ujedno pozivamo sve autore ili nositelje prava koji još nisu dostavili potrebnu dokumentaciju, da to učine čim prije. To je važno radi kako bismo isplate autorskih naknada izvršili što brže i kvalitetnije«, istaknuo je ovim povodom Nenad Marčec, glavni direktor HDS ZAMP-a.
A evo i koji su se naslovi najviše posuđivali. Najposuđivanija domaća beletristika u 2022. godini:


»Sinovi, kćeri« – Ivana Bodrožić; »Stolareva kći: dnevnički zapisi« – Marina Vujčić; »Sine, idemo kući« – Ivica Prtenjača; »Zadnja ruka« – Renato Baretić; »Putujuće kazalište« – Zoran Ferić; »Crvena voda« – Jurica Pavičić; »Ljekovito blato« – Pavao Pavličić; »Vilinska priča« – Goran Tribuson; »Ljubav oko svijeta« – Davor Rostuhar i »Štajga ili put u maglu« – Ivana Šojat. Najposuđivanija strana beletristika u 2022. godini je: »Mračna kći«, »Genijalna prijateljica« i »Lažljivi život odraslih« – Elena Ferrante, prijevod: Ana Badurina; »Molim te, pazi na mamu« – Shin Kyung-sook, prijevod: Mirna Čubranić; »Moja Aljaska« i »Četiri vjetra« – Hannah Kristin, prijevod: Mirjana Valent; »Nizozemska kuća« – Ann Patchett, prijevod: Saša Stančin; »Otok nestalih stabala« – Elif Shafak, prijevod: Mirna Čubranić; »Djevojka, žena, drugo« – Evaristo Bernardine, prijevod: Davorka Herceg-Lockhart; »Priča o novom prezimenu« – Elena Ferrante, prijevod: Ana Badurina.


Najčitaniji domaći autori u 2022. godini su Miro Gavran, Mato Lovrak, Pavao Pavličić, Sanja Pilić i Sanja Polak, dok su prevoditelji s najviše posuđivanih djela u njihovom prijevodu Aleksandra Barlović, Mirna Čubranić, Ozren Doležal, Ira Martinović i Jelena Pataki. Ilustratori s najvećim brojem posudbi njihovih knjiga su Stjepan Bartolić


Niko Barun, Jelena Brezovec, Ninoslav Kunc i Ljubinka Vončina. Ovim povodom na stranicama Društva hrvatskih književnika ističu da kreće nikad veća isplata naknada za javnu posudbu, što je za pisace, prevoditelje i ilustratore dobra vijest. Ovih dana Ministarstvo kulture i medija objavilo je i rezultate Poziva narodnim knjižnicama za iskaz interesa za otkup knjiga uvrštenih na popis A i popis B za 2024. godinu te rezultata prvog kruga Javnog poziva nakladnicima za predlaganje knjiga za otkup narodnim knjižnicama u 2024. godini. Za otkup knjiga uvrštenih na popis A i popis B u 2024. godini Ministarstvo kulture i medija odobrilo je sredstva u ukupnom iznosu od 2.224.629,47 eura za 199 narodnih knjižnica. S knjižnicama će se sklopiti ugovori o korištenju sredstava Ministarstva na temelju kojih će im se isplatiti dodijeljena sredstva koja će knjižnice trošiti tijekom cijele godine na otkup knjiga uvrštenih na popise A i B koji će se objavljivati četiri puta tijekom godine sukladno indikativnom kalendaru.