Usvojeno izvješće

Europski parlament odobrio Rijeci produljenje statusa EPK do kraja travnja 2021.

Portal Novi list

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Nove prijestolnice kulture, planirane za 2021. godinu, odgađaju se do 2022. i 2023. godine



Europski parlament usvojio je sa 689 glasova izvješće o produljenju statusa europskih prijestolnica kulture za godine 2020.-2033. Ovime su zastupnici dali konačno zeleno svjetlo za mogućnost produljenja statusa Europskih prijestolnica kulture za 2020. godinu, Rijeke i Galwaya, do kraja travnja 2021.


Nove prijestolnice kulture, planirane za 2021. godinu, odgađaju se do 2022. i 2023. godine.


Izvjestiteljica za izvješće, Željana Zovko, pozdravila je usvajanje na plenarnoj sjednici, naglasivši da odluka Europskog parlamenta i Vijeća može stupiti na snagu prije kraja godine. Zovko je naglasila značaj ovog izvješća za kulturni sektor u pogođenim gradovima.




“Program Europskih prijestolnica kulture slavi raznolikost europske kulture. Promoviramo tradicije i kulturnu baštinu i nudimo pozornicu za lokalne kreativne projekte” – izjavila je Zovko.


Na žalost, i Rijeka i Galway ozbiljno su pogođeni ograničenjima uvedenima zbog pandemije Covid-19. Mnogi planirani događaji morali su biti otkazani ili odgođeni, a organizatori nisu mogli kapitalizirati provedene pripreme.


Europska unija je u bliskoj suradnji s pogođenim gradovima preuzela odgovornost za pružanje potpore kulturnom sektoru u tijeku pandemije i predstavila je ovaj prijedlog koji prijestolnicama nudi još jednu šansu za ostvarivanje ciljeva na način koji će biti istovremeno zdravstveno siguran, ali i kulturološki obogaćujući.


Cilj izvjestiteljice Zovko bio je u procesu sastavljanja izvješća postići najbolje moguće rješenje. Održala je razmjenu mišljenja s povjerenikom Schinasom i održavala blisku komunikaciju s Vijećem Europske unije. Nakon što je predstavljen prijedlog kompromisnog sporazuma, Europski parlament je početkom prosinca usvojio tekst na sjednici Odbora za kulturu i obrazovanje.


Današnjim izglasavanjem ovog izvješća potvrđena je europska poruka potpore europskim prijestolnicama kulture.