Autobiografski elementi

Objavljen roman Zdenke Čorkalo “Betty iz Rijeke”

Hina



ZAGREB – Roman hrvatske književnice Zdenke Čorkalo »Betty iz Rijeke«, u kojem je glavni lik ljudska dobrota, objavio je Ogranak Matice hrvatske u Imotskom.


Roman je autobiografskog karaktera, a ispleten je od niza gotovo samostalnih priča. Motiviran je dobrotom jedne starice, stanodavke, u čijem stanu u potkrovlju jedne riječke zgrade živi u vrijeme burnih događaja tijekom hrvatskoga proljeća studentica Medicinskoga fakulteta. Studentski život okvir je u kojem se, bez obzira na zbilju, nižu događaji prožeti dobrotom, a Betty je sudionik, svjedok ili pripovjedač nizanja te dobrote.


Paralelno s događajima iz studentskoga života autorica u epistolarnoj formi gradi drugu radnju iz aktualne sadašnjosti, motivirane od događaja i posljedica Domovinskoga rata pa sve do pandemije koronavirusa.




Književnica i liječnica Zdenka Čorkalo rođena je 1951. u Zagrebu, a od najranijeg djetinjstva živi u Splitu. Kao specijalistica anesteziologije u KBC-u Firule u Splitu ratnih pet godina je bila anesteziolog, dragovoljac i hrvatska braniteljica u osam ratnih bolnica. Iz tih događaja i doživljaja nastajale su njene knjige. Autorica je više proznih knjiga, među kojima i romana »Šimun«.