Slavljeničko izdanje

Maša Kolanović dobitnica “Libra za vajk” Sajma knjige i festivala autora

Kim Cuculić

Ove godine nagradu je ponijela knjiga »Poštovani kukci i druge jezive priče« Maše Kolanović u izdanju Profila



Za ovogodišnje, slavljeničko 25. izdanje pulskog Sajma knjiga i festivala autora, može se zaključiti da je uz službeni jedanaestodnevni program trajao više od dva mjeseca. Krenulo je čitalačkom akcijom Dajte mi libar u listopadu i završilo dodjelom sajamskih nagrada. Posljednjeg dana manifestacije dodijeljene su Čitateljska nagrada »Dr. Ivo Borovečki« i nagrada publike pulskog sajma »Libar za vajk«. Nagrada »Libar za vajk« dodijeljena je peti put i glasi za jednu od najprestižnijih knjižarskih nagrada na nacionalnoj razini. Žiri u sastavu Dražen Dabić, Vlatka Balinčić, Dragana Vujatović i Marina Habuzin nominirao je petnaest naslova, a publika je birala knjigu za koju vjeruje da se zbog svoje vrijednosti zaslužuje čuvati za vajk, zauvijek.


Počast Marini Orlić


Ove godine nagradu je ponijela knjiga »Poštovani kukci i druge jezive priče« Maše Kolanović u izdanju Profila.


Kako je istaknuto, ovom zbirkom grotesknih priča autorica tekstom i crtežima oblikuje onaj sablasni i teško izrecivi višak materijalne strane ljudske egzistencije, dok smještanjem priča u razdoblje tranzicije u Hrvatskoj dodatno pojačava njihov jezivi efekt. Nagradu, staklenu skulpturu oblikovanu od ruke dizajnera Mauricija Ferlina te novčani iznos od 7.000 kuna, koji se dodjeljuje nakladniku i autoru, u Puli je osobno primila književnica Maša Kolanović uz Adrianu Pitešu, urednicu naklade Profil knjiga.




Čitateljska nagrada »Dr. Ivo Borovečki«, koja nosi ime znamenitog pulskog radiologa, utemeljena je prije šest godina i dodjeljuje se najčitatelju Sajma. Prijatelj Sajma i zaljubljenik u knjige i čitanje, dr. Borovečki bio je poliglot, govorio je šest jezika, čitao na amaharskom i kineskom te je bio ugledan svjetski esperantist. Svojega najčitatelja Sajam prepoznaje po posebnim, diskretnim kriterijima, dodjeljujući mu skulpturu slova »Č« kiparice Jadranke Ostić i poklon-kupon u vrijednosti od 1.000 kuna za kupovinu knjiga na Sajmu. Ovom prilikom, iako svečarskom i slavljeničkom, organizatori sajam minutom šutnje odali su počast nedavno preminuloj kiparici, Marini Orlić. Dugi niz godina bila je dio ekipe sajma za koji je oblikovala skulpturu za nagradu Kiklop, a potom i skulpturu »Č« za čitateljsku nagradu dr. Ivo Borovečki.


Najčitateljica


Nagrada za 2019. godinu pripala je Neviji Matošević, dugogodišnjoj fizioterapeutkinji pulske bolnice koju kroz život u nijednom trenutku nisu zaustavili kronični problemi s vidom. Danas vitalna umirovljenica redovito čita knjige tiskane na Brailleovom pismu ili sluša knjige u mp3 formatu koji je naslijedio audiokasete i magnetofonske vrpce s kojima je sve krenulo 1964. godine.


Za sam kraj svečanosti bila je upriličeno izvlačenje glasačkih listića troje sretnih čitatelja koji su tijekom sajma glasovali za svoj »Libar za vajk«. Prvonagrađeni čitatelj Mladen Opačak osvojio je deset nominiranih naslova, druga nagrada od pet naslova pripala je Karmen Pančić, dok je treća nagrada uz tri nominirana naslova pripala Evi Skorupski Uravić.