Novo izdanje

‘Knjiga mađarskog Me Too pokreta”: V.B.Z. objavio roman “Magnetno brdo”

Kim CuculićZAGREB – V.B.Z. je upravo objavio roman »Magnetno brdo« Réke Mán-Várhegyi, koji nazivaju knjigom mađarskog Me too pokreta. Knjigu je prevela Lea Kovács, a roman je dobio i nagradu Europske unije za književnost. Riječ je o kompleksnom psihološkom i socijalnom romanu koji dotiče brojna pitanja, od ženskog identiteta do odgovornosti intelektualaca u današnjoj Mađarskoj.


U ljeto 1999. perspektivna sociologinja Eniko Börönd napušta supruga u New Yorku i vraća se u rodnu Budimpeštu s namjerom da napiše opsežan sociološki rad o mađarskoj etnoduši iz perspektive marginaliziranih skupina. Predajući feminističku kritiku na sveučilištu, ona se sudara s brojnim predrasudama u tamošnjem znanstvenom miljeu, a uskoro ulazi i u vezu s omiljenim sveučilišnim profesorom, podrijetlom iz zatvorene provincijske zajednice. Bogdán, pripadnik prve generacije intelektualaca u svojoj obitelji, nosi se s vlastitim psihološkim i socijalnim blokadama. Njegov odnos s Eniko, čije je klasno zaleđe potpuno drukčije, prerasta u složenu intimnu vezu koju osim profesionalnih razilaženja obilježavaju sumnja, ljubomora i krivnja.


Njihova se priča pretapa s pričom studentice Réke, nesigurne mlade žene koja piše roman i privuče Bogdánovu pažnju. Réka je podrijetlom iz Békásmegyera, proleterskog naselja zasebna identiteta, gdje postoji Magnetno brdo koje, prema legendi, svoje stanovnike drži prikovanima tako da ga nikada ne mogu napustiti.
Réka Mán-Várhegyi (1979.) provela je djetinjstvo u Rumunjskoj. U Mađarsku se preselila nakon pada komunističkog režima 1990. i od 1992. državljanka je te zemlje. Iako je studirala estetiku i sociologiju i specijalizirala se za etničke i manjinske studije, već niz godina radi kao urednica dječjih knjiga u Budimpešti. Njezinu prvu zbirku kratkih priča »Nesreća u stambenom naselju Aurora« iz 2014. kritika je opisala kao iznenađujuće zreo književni prvijenac. Osim te zbirke i romana »Magnetno brdo« (2018.), napisala je nekoliko dječjih knjiga i knjigu za mlade. Dobitnica je nagrade Tibor Déry (2018.) i nagrade Europske unije za književnost (2019.).