Deveto izdanje

Festival svjetske književnosti: U središtu interesa slovenska književnost

Davor Mandić

Vodit će se razgovori s pedesetak autora iz petnaest zemalja svijeta i s triju kontinenata



ZAGREB – Festival svjetske književnosti devetu godinu zaredom u Zagreb dovodi svjetske i domaće književnike. Kako kažu u Frakturi, osnivaču festivala, većina gostiju doći će u Zagreb uživo, a bit će i nekoliko hibridnih programa. Festival će se održati od 5. do 11. rujna, a publika će u Hrvatskom glazbenom zavodu i Knjižari Fraktura, na Trećem programu HRT-a, zatim u Uraniji – prostoru kreacije, u Galeriji Canvas te u Botaničkom vrtu, imati priliku uživo slušati razgovore s pedesetak autora iz petnaest zemalja svijeta i s triju kontinenata.


Organzatori najavljuju program s više od trideset događanja, dvjema kazališnim predstavama, tradicionalnom izložbom hrvatskih likovnih umjetnika koji svoja djela stvaraju inspirirani romanima, knjigama priča ili poetskim zbirkama gostiju Festivala. Izložba će biti otvorena 2. rujna u Galeriji Canvas.


– Ove godine u središtu interesa nam je slovenska književnost, a Slovenija će biti i zemlja gost najvećega svjetskog Sajma knjiga u Frankfurtu 2023. godine. U fokusu će također biti obilježavanje stote obljetnice djelovanja Francuskog instituta u Zagrebu. Tijekom Festivala posebno ćemo predstaviti bjelorusku književnost i njezine autore, od kojih su mnogi disidenti režima Aleksandra Lukašenka – kaže se u najavi iz Frakture, koja precizira da će se svečano otvaranje FSK-a održati 5. rujna u 20 sati na Sunčanoj strani Prisavlja uz izravan televizijski prijenos na Trećem programu Hrvatske televizije.




Goste Festivala organizatori će početi najavljivati početkom kolovoza na festivalskim stranicama, a ubrzo nakon toga bit će objavljen i cjelovit program Festivala sa svim informacijama o ulaznicama za pojedina događanja. Ulaz na sva događanja bit će moguć sukladno propisanim epidemiološkim mjerama i uz COVID putovnicu ili negativan test.


Vizualni identitet Festivala i ove je godine ostvaren u suradnji s Akademijom likovnih umjetnosti u Zagrebu. Na natječaju na kojem su sudjelovali studenti Akademije stručni je žiri u sastavu Maja Rožman (predsjednica), Sibila Serdarević i Tomislav Buntak za pobjednički rad odabrao rad Nikoline Žabčić, studentice prve godine diplomskog studija animiranog filma.