Važan događaj

Počinje Festival svjetske književnosti. Otvorit će ga kandidat za Nobelovu nagradu Péter Nádas

Hina

Photo: CARSTEN KOALL/DPA

Photo: CARSTEN KOALL/DPA

Gosti stižu iz više od petnaest zemalja, Poljske, Španjolske, Francuske, Norveške, Austrije, Srbije, Švicarske, a riječ je o dobitnicima prestižnih nagrada



Ovogodišnje, 11. izdanje Festival svjetske književnosti, koje počinje u nedjelju, otvorit će najvažniji suvremeni mađarski pisac koji je bio i kandidat za Nobelovu nagradu, Péter Nádas , autor cenzurirane “Knjige sjećanja”.


S njime će na otvorenju u Zagrebačkome kazalištu mladih, u okviru tribine Razotkrivanje, razgovarati programski direktor festivala Seid Serdarević koji ističe kako je riječ o “bez dileme najvažnijem suvremenom mađarskom autoru” koji je 2013. bio nominiran za Nobelovu nagradu za književnost.


U razgovoru za Hinu Serdarević je ocijenio kako je, s obzirom na autore koji će ove godine nastupati na festivalu program najmoćniji dosad, donosi čitav niz važnih svjetskih autora, a skoro svi koje su zvali potvrdili su svoj dolazak.




“Zagreb je po književnim festivalima jak, moćan i važan. Po imenima, rekao bih da smo ove godine skoro jači od berlinskog”, istaknuo je glavni urednik izdavačke kuće Fraktura, koja organizira festival.


Gosti stižu iz više od petnaest zemalja, Poljske, Španjolske, Francuske, Norveške, Austrije, Srbije, Švicarske, a riječ je o dobitnicima prestižnih nagrada kao što su Prix Goncourt, International Booker Prize, Premio Strega i brojne druge.


Među njima su dobitnik nagrade Strega talijanski pisac Antonio Scurati, autor sage o Benitu Mussoliniju u pet romana, Jurij Andruhovič iz Ukrajine, Georgi Gospodinov, danas najslavniji bugarski pisac, dobitnik nagrade Booker International 2023., koji je napisao roman “Vremensko utočište” te Vanessa Montfort, španjolska autorica naslova “Žena bez imena” u kojemu razotkriva žensku stranu povijesti i Madrid s početka 20. stoljeća.


Gostuju i izraelska književnica Hila Blum, autorica knjige “Kako voljeti svoju kćer”, David Grossman, autor čija su djela prevedena na više od 36 jezika, Julija Franck, koja je napisala roman “Svjetovima daleko” o ljubavničkom odnosu dvoje mladih između Istočne i Zapadne Njemačke, Hervé Le Tellier, autor bestselera “Anomalije”, nova zvijezda norveške književnosti Johan Harstad, autor romana “Max, Mischa & ofenziva Tet”.


Tu su i Joanna Bator, Elin Cullhed, Anne Eekhout, Hildegard E. Keller, Jurij Andruhovič, Afonso Cruz, Yaniv Iczkovits, Krzysztof Varga.


Domaću scenu predstavljaju Luiza Bouharaoua, Ena Katarina Haler, Monika Herceg, Hana Jušić, Suzana Matić, Jelena Miholjević,, Branko Ivanda, Miljenko Jergović, Zoran Ferić, Dino Pešut, Espi Tomičić, Neven Vulić i mnogi drugi.


U okviru festivala odigrat će se i predstava “Urotnici” čiji su tekst napisali Igor Štiks i Vladimir Arsenijević, a režirao ju je Boris Liješević, u izvedbi srpskih glumaca Svetozara Cvetkovića, Isidore Minić, Dejana Dedića i Marka Grabeža.


Program obuhvaća književne tribine Dvostruki portret, Razotkrivanje, Autor i njegov čitatelj te Književne matineje.


Serdarević je najavio i okrugli stol s Mirkom Kovačem, autorom romana “Malvina”, jednoga od prvih romana s LGBT tematikom, dok će se dan prije otvorenja u Galeriji Kranjčar otvoriti izložba Slobodane Matić Kovač “Portreti svjetskih pisaca”.


Festival traje do do 8. rujna, a podupiru ga, među ostalima, Ministarstvo kulture i medija, Grad Zagreb, Turistička zajednica Grada Zagreba, Europska unija – program Growing Together.