Talijanski pisac

Antonio Scurati: S vlastitom poviješću fašizma možemo se razračunati samo ako ju prihvatimo

Portal Novi list, Hina

Antonio Scurati / Foto Sanjin Strukic/PIXSELL

Antonio Scurati / Foto Sanjin Strukic/PIXSELL

Scurati je autor tetralogije o Benitu Mussoliniju, a u Zagrebu je predstavio drugi roman "M. Čovjek providnosti"



S vlastitom poviješću fašizma možemo se razračunati samo ako ju prihvatimo, a za demokraciju se treba boriti, kazao je u ponedjeljak talijanski pisac Antonio Scurati predstavljajući svoj roman “M. Čovjek providnosti” na tribini Razotkrivanje u sklopu Festivala svjetske književnosti.


“U Italiji se o fašizmu govorilo iz kuta gledanja antifašizma. To gledište otežalo je razračunavanje Talijana s fašizmom. S vlastitom poviješću možeš se razračunati samo ako ju prihvatiš i preuzmeš odgovornost.


Mislio sam da je demokracija datost, ali to je nešto za što su se naši djedovi i očevi borili, ona nije oduvijek postojala. Demokracija je konstantna borba za demokraciju, a nama se to u prvoj polovici života podrazumijevalo”, ustvrdio je Scurati.


Tetralogija o Mussoliniju




Scurati je autor tetralogije o Benitu Mussoliniju, od koje je romane “M. Dijete svojega vremena” i “M. Čovjek providnosti” u Hrvatskoj izdala Fraktura u prijevodu Ane Badurine.


Prvi dio sage, “M. Dijete svojega vremena”, za koji je dobio nagradu Strega, preveden je na više od 40 jezika te se trenutno snima televizijska serija zasnovana na njemu.


Drugi dio sage “M. Čovjek providnosti” fašističkog vođu zatječe na pragu apsolutne moći, kada zbog kulta ličnosti i okrutne politike prema Libiji postaje sve poznatiji pod nadimkom Duce, stoji u najavi Frakture.


Ne možemo biti pasivni nasljednici demokracije, kazao je Scurati.


Njegov odgovor na autoritarizam


“Kad nacionalni vođe počnu citirati Mussolinija, smatrajući da će dobiti suglasje od slušača, očito je da antifašizam 20. stoljeća više ne vrijedi i treba ponovno započeti borbu. Moj roman odgovor je na autoritarizam, radi se o popularnom, demokratskom književnom obliku”, rekao je.


Scurati je istaknuo da društvena i politička klima nisu omogućavale pisanje o Mussoliniju samo nekoliko godina prije nego li je napisao prvu knjigu iz sage.


“Kad sam započeo s istraživanjima, nekoliko godina prije prvoga naslova, činilo se da su društvena i politička klima bile drukčije nego danas, i zanimanje za Mussolinija bilo je manje.


Moja odluka da utemeljitelju fašizma dam glavnu ulogu u romanu činilo se bizarnom idejom, ali meni se činilo vrlo potrebnim. Kolege pisci govorili su mi da sam lud, činilo se kao da činim neko svetogrđe, tabu”, kazao je.


Četvrti nastavak neće biti konačni


Smatra i da četvrti nastavak, koji trenutno piše, vjerojatno neće biti konačni.


“Trenutno pišem četvrti nastavak o godinama Drugog svjetskog rata i opisujem najcrnje stranice fašizma i grozote koje su i ovdje tada činili.


No mislim da neće biti dovoljno zaključiti djelo s padom fašizma 43., nego će biti potrebno napisati još jednu knjigu”, pojasnio je.


Antonio Scurati rođen je u Napulju 1969. i odrastao u Veneciji. Profesor je komparativne književnosti i kreativnog pisanja na Sveučilištu IULM u Milanu, gdje koordinira i Studijskim centrom za jezik rata i nasilja.


Kolumnist je i esejist listova Internazionale, La Stampa i Corriere della Sera. Razgovor s autorom moderirao je izvršni direktor 24sata Goran Gavranović.