11. izdanje

Nagrađivani svjetski pisci stižu u Zagreb na FSK

Davor Mandić

U goste dolaze autori iz više od petnaest zemalja svijeta, laureatkinje i laureati nagrada kao što su Prix Goncourt, International Booker Prize, Premio Strega i druge



ZAGREB – Nakladnička kuća Fraktura priprema se za jedanaesto izdanje Festivala svjetske književnosti, koji će se održati u Zagrebu od 3. do 8. rujna na lokacijama Knjižare Fraktura, Zagrebačkog kazališta mladih i Galerije Kranjčar.


U goste dolaze autori iz više od petnaest zemalja svijeta, laureatkinje i laureati nagrada kao što su Prix Goncourt, International Booker Prize, Premio Strega i druge. Oni će sudjelovati u programima Dvostruki portret, Razotkrivanje, Autor i njegov čitatelj, Književne matineje, kažu u Frakturi.


– Upoznat ćete Georgija Gospodinova, trenutačno najslavnijeg bugarskog pisca, dobitnika nagrade Booker International 2023., čiji je roman »Vremensko utočište« briljantan književni vremeplov. Družit ćete se s Vanessom Montfort, španjolskom autoricom koja u hit-naslovu »Žena bez imena« razotkriva žensku stranu povijesti, ali i vibrantni Madrid s početka 20. stoljeća. Saznat ćete kako je pisati biografiju jednog od najvećih svjetskih diktatora u razgovoru s talijanskim piscem Antoniom Scuratijem, autorom sage o Benitu Mussoliniju, a s izraelskom književnicom Hilom Blum, autoricom knjige »Kako voljeti svoju kćer«, zaviriti u jedinstveni odnos majke i kćeri.




Uživat ćete i u gostovanjima Pétera Nádasa, autora kultne »Knjige sjećanja«, prvi put objavljene nakon dugogodišnje bitke s cenzorima, Davida Grossmana, čija su brojna djela prevedena na više od 36 jezika, Julije Franck, koja je romanom »Svjetovima daleko«, o ljubavničkom odnosu dvoje mladih između Istočne i Zapadne Njemačke, ostvarila vrtoglave tiraže, i Hervéa Le Telliera, autora »Anomalije«, milijunskog bestselera, nakon kojeg ćete dvaput razmisliti o kupnji avionske karte – kažu u Frakturi, napominjući da će na Festival doći i nova zvijezda norveške književnosti Johan Harstad, a i da bi valjalo pogledati predstavu »Urotnici«, koju je prema tekstu Igora Štiksa i Vladimira Arsenijevića režirao Boris Liješević, a u kojoj glume Svetozar Cvetković, Isidora Minić, Dejan Dedić i Marko Grabež.


Na FSK-u bit će i Joanna Bator, Elin Cullhed, Anne Eekhout, Hildegard E. Keller, Jurij Andruhovyč, Afonso Cruz, Yaniv Iczkovits,Krzysztof Varga te domaće snage Luiza Bouharaoua, Ena Katarina Haler, Monika Herceg, Hana Jušić, Suzana Matić, Jelena Miholjević, Dora Šustić, Martina Vidaić, Jasna Jasna Žmak, Svetislav Basara, Zoran Ferić, Branko Ivanda, Miljenko Jergović, Bruno Kragić, Dino Pešut, Espi Tomičić, Neven Vulić i drugi.


U sklopu Festivala bit će postavljena i izložba Slobodane Matić Kovač »Portreti svjetskih pisaca«, koja će biti otvorena 2. rujna u Galeriji Kranjčar pod kustoskim izborom povjesničara umjetnosti Feđe Gavrilovića. Dan kasnije, 3. rujna, na otvorenju Festivala u Zagrebačkom kazalištu mladih bit će razgovor s Péterom Nádasem.