Skupina Ri Lit

Devet pisaca u novoj Noći velikog čitanja u četvrtak u Filodrammatici

Kim Cuculić

Rilitovci snimljeni u Art-kvartu »Benčić« / FOto KRISTINA BARIŠIĆ

Rilitovci snimljeni u Art-kvartu »Benčić« / FOto KRISTINA BARIŠIĆ

Zanimljivost ovog susreta je da će pripremu, kao i sam nastup, bilježiti filmske kamere pod redateljskom paskom Anđela Jurkasa



 


RIJEKA  Neformalna književna skupina Ri Lit održat će još jedno izdanje Noći velikog čitanja. Vol. 9 najavljen je za četvrtak, 29. veljače u dvorani Filodrammatice u Rijeci u 20 sati.


– Protekle godine, nakon duže pauze uzrokovane znate-već-čime, publika se smijala prekrasnim pričama, zadržavala dah, meškoljila se od zvuka stvarnosti koji ih je tresao od glasova koji su dolazili s pripovjedačkih mikrofona.




Autori i audiotorij su dijelili potrese, humor, intimne ispovijedi, poetičnost i promišljanja puni povjerenja jedni prema drugima, nagrađivali se međusobno pažnjom i predanošću.


I ova je godina, osim što je prijestupna, na sličnom tragu. Devet pisaca ujedinit će svoje tekstove. Vrata su, kao i uvijek, posve otvorena za posjetitelje. Ali valja imati na umu da je na raspolaganju svega 180 stolica. I dosta stajaćih mjesta, dakako, najavljuju organizatori.


Zanimljivost ovog susreta je da će pripremu, kao i sam nastup, bilježiti filmske kamere pod redateljskom paskom Anđela Jurkasa.


Također, tijekom mjeseca svibnja i lipnja nastavit će se ova suradnja na individualnom planu, a krajnji je cilj ostvarenje eksperimentalnog dokumentarnog filma o skupini Ri Lit.


Tea Tulić, Doris Pandžić, Gordana Brkić, Enver Krivac, Zoran Krušvar, Milan Zagorac, Igor Beleš, Davor Mandić te povratnik u redove skupine, Zoran Žmirić, čitat će priče.


Ri Lit je neformalna književna skupina koju čine riječki autori povezani s ciljem jačanja vrijednosti beletristike, promocije i snaženja književnog stvaralaštva.


Prvi javni zajednički nastup održali su u dvorani Filodrammatice u siječnju 2013. kao projekt bez namjere literarnog ujedinjenja.


No, zahvaljujući izuzetnoj posjećenosti i vrlo pozitivnim reakcijama posjetitelja autori su se odlučili na zajedničko tiskano izdanje vlastitih tekstova.