Gradsko kazalište lutaka Rijeka

“Zlatna iskra”: Dvije nagrade za dvije predstave stižu iz Kragujevca 

P. N.

Bitno je napomenuti kako je Gradsko kazalište lutaka Rijeka bilo jedini hrvatski predstavnik na ovom festivalu i to s dvije predstave – „Sretnom kućicom“ i "Avanturama maloga Juju"



 


 


Na festivalu “Zlatna iskra” u Kragujevcu stručni je žiri riječke lutkare duplo nagradio – nagrada za dramaturgiju za predstavu “Sretna kućica” dodijeljena je Ivani Đuli, dok je nagrada za glumačko ostvarenje dodijeljena Tilenu Kožamelju za predstavu „Avanture maloga Juju“. 




Međunarodni lutkarski festival „Zlatna iskra” održavao se od 15. do 20. svibnja u Kragujevcu, Srbiji, u organizaciji Kazališta za djecu i mlade Kragujevac. Uz razni prateći program, festivalska publika i stručni žiri ovdje su imali priliku pogledati 12 predstava iz Španjolske, Grčke, Sjeverne Makedonije, Čilea, Portugala, Poljske, Srbije i Hrvatske. Bitno je napomenuti kako je Gradsko kazalište lutaka Rijeka bilo jedini hrvatski predstavnik na ovom festivalu i to s dvije predstave – „Sretnom kućicom“ i “Avanturama maloga Juju”.


 


Priča o osnivanju prve knjižnice u malom selu Kuti


 


Već nagrađivana predstava “Sretna kućica” nastala je prema istoimenoj slikovnici Karmen Delač Petković i Dijane Arbanas napisanoj prema intrigantnoj, istinitoj priči o osnivanju prve knjižnice u malom selu Kuti u Gorskom kotaru još 1936., i to na poticaj samih seljana. Priču o toj, možda najmanjoj, knjižnici i čitaonici u Hrvatskoj, koja je posebnost u hrvatskim, pa i u europskim okvirima, na riječku lutkarsku scenu postavile su Ivana Đula i Milica Sinkauz, koje su i autorice dramatizacije, te redateljica Morana Dolenc. Autorski tim predstave još čine Luči Vidanović kao scenografkinja i kreatorica lutaka, Sandi Bratonja kao skladatelj i Sanjin Seršić kao oblikovatelj svjetla, uz napomenu kako je Ivana Đula i dramaturginja predstave za što je na ovom festivalu dobila nagradu stručnog žirija uz obrazloženje: “Originalna i istinita priča sve nas je odvela u specifičan svijet koji nikoga nije ostavio ravnodušnim.”


Cijelu predstavu zaigrano i veselo sam nosi glumac-lutkar Zlatko Vicić koji djeci tako i približava svijet knjiga i ukazuje na važnost čitanja. 


Druga predstava riječkih lutkara koja je sudjelovala na ovogodišnjoj “Zlatnoj iskri” također je nagrađivana predstava, svima poznata, “Avanture maloga Juju” koja govori o suočavanju sa strahovima. Juju, kao svako dijete, pa i svatko od odraslih, gaji neke svoje strahove koji su često nerealni. Kako ih pokušati prevladati, pitanje je na koja ova vesela i ritmična predstava pokušava naći odgovor. 


Uz ranije spomenute autorice Ivanu Đulu i Milicu Sinkauz, kojima su ovaj put inspiracija bila stihovi i skladba istoimene pjesme Žarka Roje i Petra Bergama, te redateljicu Renatu Carolu Gaticu, autorsku ekipu predstave čine i kreatorica scenografije, objekata i kostima Alena Pavlović, suradnik za scenski pokret Damian Cortes Alberti, oblikovatelj svjetla Sanjin Seršić, a Ivana Đula ovog je puta i skladateljica. 


U predstavi sudjeluju Zlatko Vicić kao Pripovjedač, Damir Orlić kao Krokodil, Andrea Špindel kao Mama Kukunka, David Petrović kao Tata Taranta i Tilen Kožamelj kao Juju, za što mu je od strane stručnog žirija dodijeljena nagrada za glumačko ostvarenje uz obrazloženje: “Svojom preciznošću i sugestivnom igrom, glumac Tilen Kožamelj neposredno i uvjerljivo nas vodi kroz svoju avanturu.”


 


Odlazak na SLUK 


Ansambl Gradskog kazališta lutaka Rijeka u srijedu, 31. svibnja odlazi u Osijek, na bijenalni i najveći domaći lutkarski festival – Susret lutkara i lutkarskih kazališta Hrvatske (SLUK). U subotu, 3. lipnja predstavit će se s hit-predstavom “Mrljek i Prljek” autora Davida Petrovića (prema slikovnicama Jelene Pervan i Jelene Brezovec) i redatelja Davida Petrovića.


Paralelno, a kako je već najavljeno, u Osijeku će se održavati i šesti hrvatski Showcase koji će okupiti producente iz cijeloga svijeta kako bi im se prikazala najbolja hrvatska ostvarenja. Ovdje će Kazalište u četvrtak, 1. lipnja predstaviti „Oh la la“, predstavu nastalu u koprodukciji s Dječjom kućom umjetnosti, Ljubljana, Slovenija i Kolektivom Ma-Théâ Centra za dječju kreativnost, Tinqueux, Francuska, čiji su autori Bernard Friot i Hervé Tullet, a redateljica Mateja Bizjak Petit.