HNK Ivana pl. Zajca

Premijerno izveden balet “Grand finale: The Turtle and the Phone Booth”

Ervin Pavleković

Snimio Marko GRACIN

Snimio Marko GRACIN

Kako su u najavi ove predstave naveli iz HNK Zajca, Zelnerove plesne produkcije publiku obično vode u njegove maštovite i izmaštane svjetove, no, ovoga puta Zelner je, prema vlastitim riječima, želio stvoriti nešto 'dokumentarnije i realističnije', a bavi se temom doma



Nakon što je u prošloj sezoni i publiku i kritiku oduševio svojom plesnom minijaturom „Medium rare“, plesnom poslasticom izvedenom u sklopu plesne večeri „Transparada“, izralelski koreograf Nadav Zelner, jedno od trenutno najzvučnijih mlađih koreografskih imena u svijetu, vratio se u HNK Ivana pl. Zajca svojim novim radom, baletom „Grand Finale: The Turtle and the Phone Booth“, koji je večeras premijerno izveden uz ovacije publike.


Označavajući samim nazivom finale sadašnjega Baleta HNK-a Ivana pl. Zajca (to jest aktualne Uprave), koji se do danas definitivno etablirao kao svojevrstan brend, ovaj energičan koreograf, kako je u nedavnome razgovoru za naš list pojasnio, predstavom se usmjerio na pojam, problem i značenje doma i (ne)pripadnosti, dakle na ono što je dio naše svakodnevice i na ono što mnoge kontemplacijski okupira, pa i same plesače koji su iz raznih dijelove Europe i svijeta.


Kao i svoje prijašnje radove, i ovo Zelnerovo djelo karakteriziraju obilježja popularne kulture, zanimljiva glazbena kombinacija, recimo bendova kao što su Metallica i Deep Purple, melodije Ennia Morriconea, jedinstven munjeviti i sugestivni plesni jezik spajanja, signaliziranja i (d)ograđivanja, uz dakako prijemčiv izgled same scene i kostima koji upućuju na onu izraženu osobnu notu. A sve to uz pjevanje i monologe u telefonskoj govornici dodatno upućuje na kompleksnost odabrane teme, kao i finalnog produkta. Još jedna plesna poslastica i uspješnica riječkoga baletnog ansambla na čelu s Mašom Kolar.




U predstavi „Grand finale“ nastupili su Thomas Krähenbühl, Federico Rubisse , Valentin Chou, Ali Tabbouch, Alejandro Polo, Álvaro Olmedo, Laura Orlić, Mio Sumiyama, Janne Boere, Noa Gabriel Siluvangi, Soyoka Iwata i Maria Matarranz de las Heras.


Scenografiju potpisuje Eran Atzmon, a kostimografiju Maor Zabar. Oblikovatelj svjetla je Dalibor Fugošić, oblikovatelj zvuka Matan Onyaneh, a oblikovatelj videa Mateo Jurčić. Predstava „Grand finale: The Turtle and the Phone Booth“ ostvarena je u koprodukciji s HNK u Splitu u sklopu K-HNK konzorcija.