HIT PREDSTAVA

Humoristični odgovor na vječni rat spolova. Bili smo na komediji “Pračovjek” u izvedbi Peđe Gvozdića

Ervin Pavleković

Foto Dinko Neskusil

Foto Dinko Neskusil

Do sada je »Pračovjek« preveden na 25 jezika i izveden u više od 52 zemlje



RIJEKA – Redatelj i glumac Peđa Gvozdić u ožujku prošle godine prvi je put pred karlovačkom publikom izveo svjetski poznati hit Roba Deckera čime je obilježio 10. godišnjicu umjetničkog djelovanja u prepunom kazalištu Zorin dom i otad je predstava s jednakim oduševljenjem dočekana diljem Hrvatske. Najdugovječniji one man show u povijesti Broadwaya i Las Vegasa, »Defending the Caveman«, urnebesna je komedija Roba Beckera, koja je tijekom godina izvođenja osvojila srca milijuna ljudi diljem svijeta.


Komedija o razlikama


Do sada je »Pračovjek« preveden na 25 jezika i izveden u više od 52 zemlje, a sam je autor tijekom trogodišnjeg razdoblja proučavao psihologiju, sociologiju i prapovijest kako bi mogao napisati komediju o odnosu i razlikama između muškaraca i žena od prapovijesti do danas.


– Iako je pisan iz muške perspektive, tekst zapravo veliča žensku stranu. Ističući razlike među spolovima, autor ne osuđuje niti umanjuje ni jednu ni drugu stranu, ostavljajući ideju da nema boljeg spola, ali da smo bolji skupa. Publika će se lako prepoznati u raznim dijelovima teksta jer je muško-ženski odnos toliko dobro i realno seciran da će svatko smijehom potvrditi kako se sigurno već našao u sličnoj situaciji, rekao je Peđa, koji je za svoju izvedbu u Skradinu dobio nagradu za najboljega glumca na 16. festivalu Glumište pod murvom.




– Jako mi je drago što predstava dobro živi, više od pedeset izvedbi diljem Hrvatske i manje-više svi se smijemo na iste fore, muško-ženske razlike koje su od prapovijesti iste i koje se nisu promijenile, samo smo neke stvari modernizirali. U Karlovcu sam igrao već deset puta i uvijek je bila ispunjena dvorana pa tko zna, možda se na jesen vratimo i u Rijeku. Jako sam sretan što sam ponovo tu! Drago mi je i što je tada bila ispunjena dvorana, prvi je put publika bila izvanyredna pa se nadam da će i ovaj put biti ludnica. Kad sam poslije predstave razgovarao s njima, govorili su kako idući put moraju povesti svoju bolju ili goru polovicu pa, evo, sada je idealna prilika za to, ističe hrvatski pračovjek.


Rat spolova


Sama predstava »Pračovjek« nudi odgovore na vječni rat spolova – stereotipne, ali opet istinske razlike između muškaraca i žena od prapovijesti do danas. Kroz mnoštvo transformacija i sjajnu glumačku izvedbu Peđa Gvozdić će vas nasmijati, podučiti i pomiriti nepomirljivo.


– Povedite svoju polovicu, prvi put bili smo za Valentinovo i mislim da je predstava idealna za prvi spoj i za neke koji se tek trebaju upoznati da znate što vas čeka u budućnosti, a s druge strane, idealna je i za neke koji imaju bračnih problema, praktički ćete dobiti neku vrstu bračnog savjetovanja tako da se nadam da se vidimo u što većem broju, kroz smijeh je rekao Peđa i otkrio kako su neki koji su već gledali predstavu rezervirali prve redove jer znaju što ih čeka pa je dodao i da će biti iznenađenja za publiku: »Ugodnih iznenađenja tako da se ne moraju bojati, no imamo i zaštitu za one u prvim redovima ako slučajno misle da bi mogli nadrapati.« Predstava je na programu Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku zakazana za 20. travnja.