34. izdanje

Otvoreni Marulićevi dani, Espi Tomičić dobitnik nagrade “Marin Držić”

Portal Novi list, Hina

Foto Zvonimir Barisin/PIXSELL

Foto Zvonimir Barisin/PIXSELL

Nagradu Marin Držić za najbolji dramski tekst u 2023. dobio je je Espi Tomičić za dramu "Tuđe topline"



Kazališni festival 34. Marulićevi dani, koji se ove godine održavaju u ozračju 500. obljetnice njegove smrti, svečano su otvoreni u nedjelju navečer u splitskom HNK-u dodjelom nagrada Marin Držić i izvedbom drame “Crvena voda” Jurice Pavičića u režiji Ivice Buljan i produkciji splitskog HNK-a.


Nagradu Marin Držić za najbolji dramski tekst u 2023. dobio je je Espi Tomičić za dramu “Tuđe topline”, drugu nagradu dijele Lucija Marković za “75 godina i Alah nije prozborio ni riječ” i Antonela Tošić za “Bolna djeca u cvijeću,” a treću nagradu dijele Nina Horvat za “Krivi spoj” i Matej Opolcer za “tigrice” i Doroteja Šušak za “Trenutak prije -poslije (ili djeca odlaze nepomućenih očiju).”


Nagrade je uručila ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, koja je i otvorila festival.




“Ove godine obilježavamo 500 godina od smrti velikan hrvatske kulture Marka Marulića i iznimno je važno da ovaj festival nosi ime po njemu”, istaknula je ministrica Obuljen Koržinek.


Naglasila je da je Marulić jedinstven figura u hrvatskoj kulturi te da je bio vrhunski intelektualac.


“Marulić je dao doprinos razvoju ne samo hrvatske kulture, nego i europske kulture,” rekla je ministrica Obuljen Koržinek.


U službenoj će festivalskoj konkurenciji, do 29. travnja, biti izvedeno deset predstava u produkciji hrvatskih kazališta, te jedna iz Argentine.


Pored festivalskih nagrada Marul, po završetku Festivala nagradu će dobiti i od publike najbolje ocijenjena predstava, a posebnu nagradu za najupečatljivije glumačko ostvarenje dodjeljuje žiri čitatelja medijskog pokrovitelja, dnevnog lista „Slobodna Dalmacija.“


Tijekom deset festivalskih dana predviđeno je više od 50 događanja koje HNK Split organizira u suradnji s brojnim partnerima, prvenstveno splitskim gradskim kulturnim institucijama.