Proglašeni ovogodišnji laureati

Općinsko vijeće Čavala: Dr. Vojku Mavrincu nagrada za izuzetna postignuća

Sanja Gašpert

Jednoglasna odluka o dobitnicima priznanja - vijećnici Čavala na sjednici / Foto S. GAŠPERT

Jednoglasna odluka o dobitnicima priznanja - vijećnici Čavala na sjednici / Foto S. GAŠPERT

Poznati čavjanski liječnik nagrađen je za posebne zasluge u promicanju humanitarnog rada, kulture i sporta, dok je godišnju nagradu dobio Slobodan Marelja-Bošnjak, istaknuti član Boćarskog kluba Frankopan i Mesopusne kumpanije Grad Grobnik 


 


ČAVLE  Općinsko vijeće Čavala donijelo je jednoglasnu odluku da se nagrada za izuzetna postignuća Općine Čavle dodjeljuje prim. dr. Vojku Mavrincu, za posebne zasluge u promicanju humanitarnog rada, kulture i sporta na čavjanskom području. Kako je istaknuto u obrazloženju odluke, dr. Mavrinac je kroz svoj profesionalni i privatni put uvijek bio spreman pomoći zajednici te je prepoznat kao veliki humanitarac dobrog srca, kojem ništa nije teško i koji uvijek nađe riječ utjehe za one kojima je to najpotrebnije. »Danas, kada nam liječnika nedostaje svakim danom sve više, kada stručnjaci odlaze iz zemlje radi boljih uvjeta rada, ljudima poput Vojka Mavrinca treba čestitati i odati priznanje za sav trud, znanje, iskustvo, a posebno za nesebično zalaganje za zajednicu i ljude«, istaknuto je u obrazloženju.


Dokazani humanisti
Prim dr. Vojko Mavrinac se, nakon kraćeg rada u ambulantama u Dražicama i Hitnoj pomoći u Poreču, 1987. godine zaposlio u KBC-u Rijeku. Danas radi na Odjelu endoskopije i interventne gastroenterologije. Jedno vrijeme bio je sportski liječnik NK-a Grobničan, a u dva je navrata bio i vijećnik u Općinskom vijeću Čavala, kao član SDP-a. Član je Lovačkog društva Jelen-Čavle od 1992. godine, sudionik je Domovinskog rata od 1991. godine.


Godišnja nagrada Općine Čavle ove godine ide Slobodanu Marelji-Bošnjaku, za izuzetna postignuća u području kulture i sporta. U obrazloženju odluke istaknuto je kako je Slobodan Marelja-Bošnjak jedan od glavnih osnivača Boćarskog kluba Frankopan 1996. godine te je ujedno i prvi predsjednik kluba čiju dužnost obnaša i danas, već punih 28 godina. »Njegovim velikim angažmanom i voljom, 2005. godine završena je izgradnja četverostaznog boćališta u Gradu Grobniku. Marelja-Bošnjak je i aktivni igrač kluba te licencirani trener, nacionalni boćarski sudac A liste, predsjednik Zbora sudaca Boćarskog saveza Primorsko-goranske županije te član Tehničke i Sportske komisije Boćarskog saveza PGŽ-a. Osim sporta, aktivan je u kulturnim događanjima i dugogodišnji promicatelj tradicije grobničkog kraja. Od 1988. godine aktivni je sudionik Riječkog karnevala sa svojom grupom Mesopusna kumpanija Grad Grobnik, čiju je funkciju voditelja preuzeo 2000. godine. Rado sudjeluje i u brojnim humanitarnim akcijama, pokazao je da je uvijek spreman pomoći drugima, svojoj zajednici i sumještanima«, istaknuto je u obrazloženju.


Sufinanciranje vrtića


Čavjanski su vijećnici većinom glasova donijeli odluku o sufinanciranju redovitog programa predškolskog odgoja i obrazovanja. Ovim prijedlogom odluke uvrštava se odredba vezana za dužinu prebivališta koji podnositelji zahtjeva za sufinanciranje moraju ispuniti da bi ostvarili pravo na sufinanciranje programa. Tako je predloženo da se umjesto izraza »u trenutku donošenja odluke o upisu djece u Dječjem vrtiću Čavlić u novu pedagošku godinu« stavi izraz »u trenutku podnošenja zahtjeva za upis u Dječji vrtić Čavlić«, a što se odnosi na uvjet da dijete i barem jedan roditelj imaju prebivalište, odnosno prijavljeno stalno boravište za strane državljane na području Općine Čavle u kontinuitetu u trajanju od najmanje šest mjeseci. Kako je istaknula načelnica Općine Čavle Ivana Cvitan Polić, tijekom upisa u DV Čavlić posljednje godinu-dvije primijećen je povećan broj djece, iako podaci Matice rođenih pokazuju smanjenje broja novorođene djece s područja Općine Čavle.


– Očito se pročulo da imamo veći broj jasličkih i vrtićkih mjesta, pa nam se u posljednje vrijeme javljaju i upisuju svoju djecu roditelji iz susjednih općina i gradova, kada ne uspiju upisati svoju djecu u vrtiće u svojoj općini ili gradu. Kako bismo zaštitili domicilno stanovništvo, ubacili smo uvjet prebivališta, odnosno ponovo vratili rok od najmanje šest mjeseci, to je ipak minimum, jer su neke općine i gradovi taj rok produžili na godinu, neki čak i na tri godine, rekla je Cvitan Polić.


Prijave i odjave


Većina vijećnika javila se za raspravu, pa je tako HDZ-ovac Stanislav Žeželić rekao kako treba pripaziti da roditelji nakon upisa djeteta ne vrate prebivalište u kraj iz kojeg dolaze, Milan Milardović (HDZ) predložio je da se rok od šest mjeseci poveća, SDP-ovac Mirko Vukelić rekao je kako reda mora biti, a njegova stranačka kolegica Sandra Mohorić poručila je kako su prioritet djeca s čavjanskog područja, a ako ima mjesta, mogu se upisati i djeca iz okruženja. Načelnica Cvitan Polić odgovorila je kako Općina prati promjene u prijavama i odjavama mještana, kako ima svakakvih slučajeva na terenu te kako se, ukoliko roditelj nakon upisa odjavi prebivalište iz Općine Čavle, prekida sufinanciranje boravka u čavjanskom vrtiću. Također, podsjetila je kako se, s obzirom na manje jasličke djece, od nove pedagoške godine ukida jedna jaslička grupa, a dodaje jedna vrtićka, što se može mijenjati svake godine te kako je u planu proširenje vrtića.