Muzej grada Rijeke

U Palači šećera otvorena je izložba “Tempus fugit”: Satovi vezani za Kvarner

Ervin Pavleković

Foto: V. KARUZA

Foto: V. KARUZA

"Vrijeme leti" doslovan je prijevod latinskoga naziva izložbe »Tempus fugit«, na kojoj su predstavljeni različiti satovi



RIJEKA – U Muzeju grada Rijeke, u Svečanoj dvorani Palače šećera, otvorena je izložba »Tempus fugit« koja predstavlja satove iz muzejskoga fundusa, iz Zbirke umjetničkog obrta 19. i 20. stoljeća, koji su se koristili na kvarnerskom području. Izložba predstavlja desetak satova iz različitih povijesnih perioda te približava Rijeku u vrijeme nastanka određenog sata.


»Vrijeme leti« doslovan je prijevod latinskoga naziva izložbe »Tempus fugit«, na kojoj su predstavljeni različiti satovi strane proizvodnje koji su se koristili na kvarnerskome području – portalni, figuralni, zidni, kaminski, i dio su muzejskoga fundusa, odnosno Zbirke umjetničkog obrta 19. i 20. stoljeća. Svaki od tih satova ne govori isključivo o samome sebi kao o uređaju, dajući podatke o godini izrade, majstorskoj radionici, zemlji podrijetla, mjestu korištenja i slično tome, već je svaki od satova svojevrstan artefakt koji pruža kraće informacije o riječkom povijesnom periodu u kojem je nastao.


Razne vrste satova


Na otvorenju izložbe ravnatelj Muzeja grada Rijeke Ervin Dubrović istaknuo je kako je ovo prva izložba ove godine u prostoru Svečane dvorane Palače šećera, a predstavlja šesnaest satova iz muzejskoga fundusa, odnosno riznice Muzeja grada Rijeke koja se sustavno popunjavala tijekom pedeset godina. Autorice izložbe, Ema Makarun i Kristina Pavec, kazale su kako su satovi vezani za Rijeku i područje Kvarnera, iako većina satova nije iz Rijeke, već strane proizvodnje, francuske, austrijske i njemačke.




Riječ je, naime, o satovima lokalne izrade koji su sakupljeni iz domaćinstava riječkih obitelji i vremenski su vezani za 19. i 20. stoljeće.


– Satove prema estetskim posebnostima možemo podijeliti u četiri grupe: satovi sa stupovima, stojeći figuralni satovi, satovi za kamin i zidni satovi. Kod figuralnih satova koji odbacuju strogost arhitektonske estetike prepoznajemo antičke motive, portalni satovi se ističu arhitektonski oblikovanim kućištem te ukrasnim motivima po uzoru na antičku Grčku, zidni satovi su napravljeni od lakših materijala s minuciozno izrađenim okvirom i kućištem, dok su kaminski satovi sastavljen od više dijelova, jednostavnih su linija i često mramorne vanjštine, pojasnile su autorice izložbe.


Pobjeda nad vremenom


S obzirom na takvu povijesnu pozadinu i/ili priču koju satovi nude, desetak satova ujedno znače i desetak riječkih epizoda. Želja je autorica izložbe, Eme Makarun i Kristine Pavec, da izloženi satovi potisnu zaborav kao dio prolaznosti vremena te da budu ujedno posjetiteljima poticaj da se prisjete trenutaka iz prošlosti koji su sami proživjeli ili onih trenutaka o kojima su od nekoga drugog čuli, a koji su u njihovim životima bili ili jesu važni.


Kako kažu, svako je prisjećanje prošlosti mala pobjeda, barem privremena, nad vremenom koje nezaustavljivo leti, stoga je i ova izložba svojevrsna pobjeda nad vremenom.


Izložba »Tempus fugit« bit će otvorena do 8. lipnja ove godine, a može se pogledati u Svečanoj dvorani Palače šećera Muzeja grada Rijeke u radno vrijeme Muzeja, od utorka do nedjelje od 11 do 18 sati.