RI TEATAR

Što kad se igra pretvori u stvarnost? Gledali smo premijeru predstave “# Istina ili izazov?”

Kim Cuculić

Ovime su priliku dobile mlade snage Ri Teatra, koje se u ovoj crnohumornoj komediji bave njima bliskim temama, a i premijerna publika bila je uglavnom mlađa



RIJEKA – U sklopu projekta »Svakog tjedna – premijera jedna« u Ri Teatru je premijerno izvedena predstava »# Istina ili izazov?« autora i redatelja Edija Kačarika. Ovime su priliku dobile mlade snage Ri Teatra, koje se u ovoj crnohumornoj komediji bave njima bliskim temama, a i premijerna publika bila je uglavnom mlađa. Kao inspiracija Kačariku su poslužile danas sveprisutne društvene mreže, kojima pristupa na satiričan način.


U središtu radnje su tinejdžerice Lana i Mia, najbolje prijateljice, koje se suočavaju s različitim problemima karakterističnim za njihovu dob. Ono što je danas drukčije u odnosu na neka prijašnja vremena su društvene mreže, koje mlade uvlače u virtualnu stvarnost koja nosi svoje izazove.


Ekrani


Kako je objasnio Edi Kačarik, sasvim nevina, bezazlena igra poput »#Istine ili izazova?« navodi likove na ultimativne odluke koje ne smiju odbiti jer će snositi posljedice. Postavlja se pitanje što se dogodi kada se igra pretvori u stvarnost, a »idila« društvenih mreža postane istina ili pak izazov. Predstava je inspirirana i američkim filmovima kao što su»Scary Movie«, »Mean Girls« i »Legally Blonde«. S obzirom na tematiku kojom se bavi, važnu ulogu u predstavi imaju ekrani – u stražnjem planu pozornice je projekcijsko platno na kojemu se prenose sadržaji s interneta ili mobilnih telefona, a likovi se koriste mobitelima koji odražavaju današnji, specifičan način komunikacije, naročito među mladima. Kao jedan od likova pojavljuje se i influencerica, u naše vrijeme »vladarica« društvenih mreža, razotkrivajući – na komičan način – svu ispraznost i apsurdnost te figure.





Misteriozni lik


Prihvaćajući igru misterioznog lika s ekrana, djevojke otkrivaju neke probleme današnje mladeži, poput opijanja i konzumacije droga, a dotiču se i seksualnosti. Pored toga one se pripremaju i za upis na fakultet, pa se u nizu komičnih prizora u ulogama profesora iz različitih predmeta pojavljuje Bojan Lakoš, mogli bismo reći glumački veteran Ri Teatra, koji je u »#Istini ili izazovu?« utjelovio i lik oca jedne od djevojaka. U tom smislu naročito je komičan prizor u kojemu je otac progutao podmetnutu mu tableticu koju su u kućnom laboratoriju smiješale Lana i Mia pa doživi halucinogeni »trip«.


Predstava spomenutim temama prilazi na komičan, satiričan način, ukazujući i na opasnosti društvenih mreža, ne samo za mlade nego i za odrasle. Ovoj temi moglo se pristupiti i na ozbiljniji, kritičniji način, no kako Ri Teatar njeguje komediju, tako je bilo i ovoga puta.   


U predstavi igraju Katia Kuharić, Dragana Stojanović, Petra Pilipović, Vid Vicić i Bojan Lakoš, a tehničku obradu i oblikovanje zvuka potpisuje također Edi Kačarik.