Ri Teatar

Komedija o jazu među generacijama. Premijerno izvedena predstava “Tada i sada” u režiji Bojana Lakoša

Kim Cuculić

Foto Paulino Girotto

Foto Paulino Girotto

U ovoj duodrami glume mladi Vid Vicić i njegova starija kolegica Jasna Jeličić. Njih dvoje, u ulogama unuka i bake, prikladno je odabrano sukladno tekstu i radnji predstave



RIJEKA – Tek na naklonu glumaca, ispraćenih pljeskom, od redatelja Bojana Lakoša doznali smo da je Jasna Jeličić odigrala ulogu bake pod povišenom temperaturom i da je nakon izvedbe odmah voze kući. Zbog te je činjenice uslijedio dodatni aplauz jer se ni trenutka nije primijetilo da je glumica bolesna. U predstavi »Tada i sada«, duodrami, glume mladi Vid Vicić i njegova starija kolegica Jasna Jeličić. Njih dvoje prikladno je odabrano sukladno tekstu i radnji ove komedije koja na duhovit način progovara o jazu među različitim generacijama. Tekst prema ideji Vida Vicića potpisuje cijeli ansambl, redatelj je Bojan Lakoš, asistentica redatelja Korina Lukanović, a za tehničko vodstvo zadužen je Paulino Girotto.


Skokovi u prošlost


Dramska situacija je sljedeća – baka slavi rođendan, a čestitati joj dolazi njezin unuk srednjoškolac i tu kreće njihova međugeneracijska priča. Baka, koju je realistično utjelovila Jasna Jeličić, mogli bismo reći tipična je naša umirovljenica – redovito prati televizijske sapunice, dovikuje se s prozora sa susjedom s gornjeg kata, a u zgradi žive sami penzioneri koji krate vrijeme tako što kroz prozor promatraju tko prolazi ulicom.


Unuk, kojega igra Vid Vicić, pripadnik je generacije novih tehnologija zbog kojih između bake i unuka proizlazi najviše nesporazuma. Baka tako ima paket s brojnim televizijskim programima i mobilni telefon, ali baš i ne zna čemu sve to služi i ne snalazi se najbolje sa silnim aplikacijama i svakojakim opcijama. Za razliku od nje, unuk je maher za suvremene tehnologije, što je to »sada« iz naslova predstave, dok mu baka pripovijeda o onome »tada«, odnosno o vremenu njezine mladosti.


Foto Paulino Girotto




Dok se rođendanska proslava odvija u bakinu dnevnom boravku, baka i unuk u svojevrsnoj igri povremeno odlaze u paralelni svijet – svijet prošlosti. Kako bi usporedili kako su se mladići i djevojke upoznavali nekad, a kako danas, protagonisti će se naći u noćnom klubu – baka će doznati da se »sada« upoznavanja događaju putem društvenih mreža, dok baka evocira plesnjak u nekom ondašnjem narodnom domu, a potom i upoznavanje sa svojim budućim suprugom, unukovim djedom, prilikom nošenja štafete za druga Tita (bila je to »ljubav na prvu štafetu!«). Također, nekad su se pisala ljubavna pisma, a danas se razmjenuju SMS poruke.


Duhovite dosjetke


Kad pak unuk objavi da se namjerava školovati za turističkog menadžera, baka će mu objasniti kako je taj »turistički menadžment« izgledao u njezino vrijeme i na koji se način – izravno u kontaktu s potencijalnim gostima, a ne putem QR kodova – nudio »Zimmer frei«. Baka se ipak pokušava prilagoditi novim vremenima, pa mobitelom naručuje razne proizvode. Uskoro joj stiže paket iz Kine, a u njemu torba na kotačiće za tržnicu. No, unuk je podučava da se danas hrana nabavlja putem dostavljača pa i tu nastaju duhovite peripetije. Baka, naime, svaki dan kuha, što u današnje vrijeme baš i nije uobičajeno jer se hrana naručuje. I tako dalje, sve do finalnog prizora u kojemu baki stiže misteriozni paket iz Njemačke…


Brzom izmjenom prizora, s malo rekvizita na pozornici, Jasna Jeličić i Vid Vicić uvjerljivo prikazuju odnos bake i unuka često začinjen duhovitim dosjetkama. Baka je pritom brižna pripadnica starije generacije koja njeguje vrijednosti iz nekih drugih vremena, dok je unuk dijete današnjih vremena ovisnih o tehnologiji i društvenim mrežama. Jedan od primjera generacijskog nesporazuma su unukove trendovske traperice rasparane na koljenima na koje će baka prišiti velike zakrpe jer misli da ih tako »popravlja«. Predstava glazbeno počinje s »Kud plovi ovaj brod«, u stilu bakine generacije, a završava taktovima aktualne pjesme »Rim Tim Tagi Dim« Baby Lasagne. Svakome svoje ili »tada i sada«.