Poziv na donaciju

Mala scena godinu dana je predstave prenosila online. Sada pokreće akciju kazališta na kamionu

Hina

Mala scena - tako je bilo nekad

Mala scena - tako je bilo nekad

Kako bi realizirali svoju ideju, bit će im potreban kamion. Stoga mole javnost da im se javi



ZAGREB – Nakon godine u kojoj je svoje predstave prenosilo gotovo isključivo online, kazalište Mala scena u 2021. želi kazalište ponovo dovesti u živu interakciju s publikom, i to kroz projekt »Kazalište na kamionu«, za čiju realizaciju moli donaciju staroga kamiona.



Kako se ističe u najavi, život Male scene počeo je 1986. godine i to od prvoga dana »na kotačima«. Igrale su se predstave diljem Hrvatske, sve dok 1989. kazalište nije dobilo prostor na Medveščaku. No i dalje se nastavilo putovati diljem Europe i Hrvatske.


Godine 1995. kazalište Mala scena premijerno je izvelo predstavu »Baršunasti zečić«, koja se izvodila u autobusu, daru iz Nizozemske, koji je oduševljavao publiku gdje god bi se parkirao. U 2020. program se preselio online pa je na taj način kazalište Mala scena sa svojim predstavama došlo ne samo do svih gradova u Hrvatskoj već su bili u domovima djece od Laslova do Dubaija, Kanade, Nizozemske…




Nakon godine u kojoj se kazalište s mališanima družilo online, u 2021. je vrijeme za ponovno druženje uživo. Svoje putovanje Mala scena u novoj će kalendarskoj godini nastaviti kao »Kazalište na kamionu«. Iako je tehnologija pomogla i znatno pridonijela umjetnosti i zajedništvu u doba »novog normalnog«, jednako je tako dokazala da ništa ne može nadomjestiti živi susret živih ljudi koji dijele i zajedno stvaraju to posebno kolektivno iskustvo zvano – kazalište. Nakon dugog razmišljanja rodila se ideja o pokretnoj pozornici koja putuje od ulice do ulice, trga do trga, grada do grada, livade do livade.


– Kazalište na distanci, a opet – uživo i blisko. Vraćamo se na početke kazališta kada su kazališne trupe u srednjem vijeku i renesansi putovale svojoj publici – dolazimo tamo gdje ste vi, gdje god može stati jedan manji kamion! Predstave će se moći gledati s prozora, balkona, iz sigurnosti doma. Odvojeni – a zajedno! – ističu iz Male scene.



Kako bi realizirali svoju ideju, bit će im potreban kamion. Stoga mole javnost da ako netko posjeduje stariji kamion koji bi se mogao pretvoriti u pozornicu, a još je u voznom stanju, da im se javi na [email protected] ili telefonski na 01 468 3352 te im pomogne u nastojanjima da kazalište dovedu djeci, mladima, ali i odraslima diljem Hrvatske.