Od 16. srpnja

Kazalište Ulysses najavilo svoju 22. sezonu na Brijunima

Hina

Foto Facebook Kazalište Ulysses

Foto Facebook Kazalište Ulysses

Tijekom sezone bit će odigrano 13 kazališnih predstava, među kojima premijera ”Tramvaj zvan želja” i održano šest koncerata i dva kampa.



Kazalište Ulysses najavilo je sezonu koja počinje 16. srpnja na Brijunima, tijekom koje će biti odigrano 13 kazališnih predstava, među kojima premijera ”Tramvaj zvan želja” i održano šest koncerata i dva kampa.


Najavljujući dvadeset i drugu sezonu konferenciji za mediju u ponedjeljak u Zagrebu, osnivač Kazališta Ulysses Rade Šerbedžija izrazio je zadovoljstvo dosadašnjim radom i misijom toga teatra te kazao da je sretan zbog svega toga.


Naša misija je rasla i sretan sam što možemo pomoći ljudima da lakše prežive u suvremenom svijetu, kazao je.




Premijerna predstava Tennessee Williamsa ”Tramvaj zvan želja” u režiji Lenke Udovički, urađena je u produkciji Ulysses s glumcima Beogradskog dramskom pozorišta: Brankom Katić, Vanjom Nenadić, Miloše Petrovićem Trojpecom, Nadom Sekulić i drugima.


Predstava je već odigrana u Beogradu i dobro je primljena, kazala je Lenka Udovički i dodala i da nije inervirala u tekst. Predstavu je stavila u razdoblje poslije Drugog svjetskog rata, kad su, kako je kazala, počele brojne bolesti koje su prisutne u današnjim društvima.


U glavnoj ulozi je senzualna žena koja je žrtva društva. Sve je aktualno i danas, kazala je i dodala da su ona i glavna glumica Branka Katić „žestoko radile i to se vidi u predstavi“.


Ulazile smo intenzivno, sloj po sloj u tekst i mislim da je ovo najzahtjevnija uloga koju sam igrala do sada, kazala je Branka Katić i dodala da se s tom predstavom nakon desetak godina vratila kazalištu.


Na programu su također predstave ranije igrane a Bijunima, poput ”Shakespeare ljetne noći – varijacije”, ”Tko se boji Virginije Woolf”, ”Nosorog”, te najdugovječnija predstava toga kazališta, ”Kralj Lear”.


Odgovarajući na pitanje kako je igrati dvadeset godina jednu ulogu, Šerbedžija je kazao da je u mladosti odbijao igrati Kralja Leara, unatoč inzistiranju Koste Spajića, ali da sada uživa u tome.


Šerbedžija je kazao da u hrvatskom teatru postoji tradicija dugih igranja jedne uloge, i naveo primjer Izeta a s predstavom „Skup“ koju je Hajdarhodžić sjajno razvijao 20 godina na Dubrovačkom ljetnim igrama.


Zijah Sokolović će odigrati predstave ”Lijevo desno glumac”, i ”Glumac je glumac”, posljednju 1650. put.


Bit će izveden i autorski projekti Tonke Mršić i Gale Nikolić ”Zemlja vukova”, kao i Edvina Liverića i Nike Ivančić ”Cabaret Valeska”.


U okviru regionalnog kazališnog festivala (RUTA) bit će odigrane predstave Gradskog pozorišta Podgorica „Konji ubijaju, zar ne?“, Kamernog teatra iz Sarajeva „Sjećaš li se Dolly Bell“ i Mestnog gledališča ljubljanskeg „Junakinje“.


Sezonu 2022. otvorit će koncert istarskih glazbenika „Koza još ni krepala“, slijede koncerti Damira Urbana, Rade Šerbedžije, Hladnog piva i Pipsa, Chispa & Videoclipsa“, a zatvorit će ju koncert Vlatka Stefanovskog.


U okviru Ulysseove ljetne škole, koja kreće ove godine, bit će održana radionica „Improvizacijsko kazalište“ koju će voditi francuski mentori Pauline Calmé i Guillaume Boit zajedno s Damirom Urbanom u organizaciji Kolektiva Igralke.


Također, bit će održan kamp za ukrajinske umjetnike i djecu u suradnji s Art Dot organizacijom iz Harkiva za. Smisao kampa je kroz metodu glazben terapije pomogne u prevladavanju ratnih trauma ukrajinskim umjetnicima.