Posteri i fotografije

U riječkoj Galeriji Principij otvorena izložba Ingrid Jerković o Ivanu Rendiću

Ingrid Šestan Kučić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

U potrazi za djelima Ivana Rendića



»U potrazi za djelima Ivana Rendića« naziv je izložbe postera i fotografija autorice Ingrid Jerković koja je otvorena u Galeriji Principij, a prikazuje fotografije djela hrvatskog kipara koji je većinu svog života proveo u Trstu.


Navodeći da se s istraživanjem Rendićevog opusa počela baviti prije godinu i pol, autorica izložbe kaže da je tada odlučila obići Rendićeve spomenike uživo, kao članica Fotokulba Rijeka.


– Krenuli smo od groblja na Kozali, ali se u tih godinu i pol to proširilo pa sam obišla groblja u Trstu i to katoličko, židovsko te grčko groblje. Riječ je o jedinstvenim fotografijama koje se ne mogu pronaći na internetu.




Obišla sam i groblja u Senju i Voloskom. Pored toga napravila sam i 25 videa sa suradnicima, a riječ je o Igoru Žicu, Daini Glavočić, Borislavu Božiću, Petru Trinajstiću, Marijanu Vejvodi te Orietti Lubiani, kazala je Jerković.


Predsjednik Fotokluba Borislav Božić istaknuo je da je Jerković napravila nekoliko važnih projekata koji su bitni za Rijeku i Hrvatsku.


– S nevjerojatnom strašću je ušla u ovaj projekt i istražila je Ivana Rendića kao kipara više nego bilo koji drugi povjesničar umjetnosti, istaknuo je Božić.


Izložba se može razgledati do 22. svibnja, a u sklopu jučerašnjeg otvorenja prikazani su i videouradci autorice »Spomenik Trstu i carica Sissi« te »Srpsko i Grčko groblje s Lucom Bellocchijem«, dok je Daina Glavočić održala predavanje »Rendićeva grobna skulptura i arhitektura«.