Izložba fotografija

“Grad, more, nebo…” u Galeriji Principij: Prepoznatljiva simbioza riječkih prirodnih ljepota

Marko Dobrecović

Foto: Milan Đekić

Foto: Milan ĐekićRIJEKA – U galeriji Principij otvorena je izložba pod nazivom »Grad, more, nebo…« autora Marijana Matkovića i Gorana Grudića, koji su članovi Fotokluba Rijeka, stoga ne treba čuditi da ova izložba tematizira i prikazuje Rijeku u svim njezinim bojama i nebojama, pejzažima i portretima, ulicama, kapljicama i oblacima.


Spoj obojenog i crno-bijelog


Motivi izložbe stapaju se u prepoznatljivu simbiozu riječkih prirodnih ljepota, a autori su svoje radove također spojili u spoj obojenog i crno-bijelog. Autori izložbe su, ne dogovarajući se pritom, Rijeku odlučili prikazati tako da je Matković u boji dočarao sve svoje fotografije Rijeke, svih i svega što je u njoj uočio. Dotle, Grudić svoje riječke kadrove oslobađa boje i prikazuje ih u crno-bijelom registru. Riječanima poznate prizore dvojac prikazuje ističući svoje osobnosti i autorstvo pogleda na svakodnevne stvari.

Grudićevi moćni brodovi u crno-bijelom, prometnice, poznati prizor HNK-a s vijorećom trobojnicom, kipom Zajca koji ga promatra dok se s neba javljaju valovi oblaka. Zavjese koja stvara riječka kiša, Mrtvi kanal pokraj kojeg sve je živo, suprotstavili su se Matkovićevom lirskom doživljaju i postojanju flore i faune u gradskome predahu. Svaka njegova fotografija popraćena je mišlju, lijepom riječju ili djelićem poezije.


I sami Riječani, autori, pojašnjavaju kako su fotografije nastajale, a Goran Grudić govori da ga svaka vraća u vrijeme kada je nastala.


– Donio sam Rijeku na svoj način. U prosjeku fotografija koje sam radio zadnjih pet godina predstavio sam one najbolje koje sam uhvatio fotoobjektivom. Teško mi je bilo odabrati 17 fotografija za ovu izložbu, no mislim da svaka od odabranih na jedan drugi način prikazuje svakodnevne prizore centra grada. Teško bi ih mogao replicirati, budući da su nastale u svojskim vremenskim uvjetima. Gledajući ih, točno mogu ponovo proživjeti taj dan i vrijeme koje je tada vladalo. Pogotovo se sjećam kako je nastala fotografija »Južina«; naime bilo je jako jugo, valovi te sam bio mokar od glave do pete. I kroz tu fotografiju, taj ću trenutak zasigurno pamtiti, kazao je Grudić.Marijan Matković u ovom je izrazu spojio ljubav prema fotografiji i prirodi.


Spoj dviju ljubavi


– Posljednje dvije-tri godine slikam grad, a ovo su fotografije s periferije grada, konkretnije iza Sveučilišnog kampusa na Trsatu. Kao i kolega Grudić, također fotografiram zgrade i arhitekturu, no ovoga puta odlučio sam se za prirodu u kojoj se uvijek nešto nađe. Jednostavno rečeno – hodam i fotkam! Pritom, nije slučajno da je u svakoj fotografiji zabilježen stvor iz prirode, bilo iz svijeta flore ili faune. Naime, ja sam od 1976. godine član izviđačke organizacije, a usto sam počeo planinariti. Stoga, ta je priroda u meni, što sam povezao s fotografskim izričajem, kazao je Marijan Matković.Obojici autora ovo je prva samostalna izložba, predstavljena u izložbenom programu Fotokluba Rijeka.


Izložba »Grad, more, nebo…« ostaje otvorena do 18. travnja, a može se posjetiti tijekom radnog vremena galerije – radnim danom od 10 do 13 sati te od 17 do 20 sati, a subotom od 10 do 13 sati, dok je nedjeljom i praznikom zatvorena za posjete.