"Crna je Rijeka"

U Galeriji Principij izložba fotografija Pietra Milenottija, ovjenčana Grand Prixem Rovinj photodaysa

Marko Dobrecović

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Nakon što je izložba bila postavljena u Rovinju, ovog proljeća stigla je u galeriju Principij kao dio Izložbenog programa



U Galeriji Principij otvorena je izložba pod nazivom “Il fiume e nero/Crna je rijeka” talijanskog fotografa Pietra Millenottija. Serija fotografija ovjenčana je Grand prix naslovom na 15. izdanju fotografske manifestacije Rovinj photodays održanoj 2022. godine.


Nakon što je izložba bila postavljena u Rovinju, ovog proljeća stigla je u galeriju Principij kao dio Izložbenog programa.





Otvorenju izložbe nazočili su autor Pietro Millenotti, voditelj galerije Principij Borislav Božić, kustosica Muzeja moderne i suvremene umjetnosti Sabina Salomon te organizator manifestacije Rovinj photodays Denis Redić.


Nagrađena serija fotografija nastala je kao projekt inspiriran noir filmom Charlesa Laughtona “Noć lovca” iz 1955. godine. Autor je sve pejsaže smjestio u noćnu atmosferu obala talijanske rijeke Po.



Kroz tamu i nemir, elemntima uhvaćenim u objektivu mijenja percepciju, pruža mističnu igru svjetla i tame te prenosi dimenziju magičnog realizma.


Kako je kazala Sabina Salomon, Millenottijeva pejsažna fotografija pruža pogled oko sebe prožet mišlju da svaka dobra fotografija, baš zato što je dobra, daje priliku promilsliti o tome što je autor uočio kroz kadar i to prenio gledatelju.



Uoči otvorenja izložbe Millenottiju su napokon uručene nagrade koje je zavrijedio na manifestaciji Rovinj photodays 2022. Naime, Denis Redić ispričao je anegdotu o tome kako nagrađeni autor u dva navrata zbog bolesti nije mogao prisustvovati uručenju priznanja i statue, stoga je upravo riječka izložba serija “Crna je rijeka” poslužila kao mjesto dodjele nagrada.



Autor fotografija zahvalio je prisutnima i iskazao svoju povezanost s rijekom Po.



– Na tom sam projektu radio više od dvije godine. Nakon snimanja fotografija u noćnim satima, obično bih se prošetao uz rijeku. Moj prvi fotografski projekt bio je upravo na rijeci Po.


Radilo se o dnevnom projektu, a nakon više godine osjetio sam potrebu vratiti se rijeci i ponovno ispričati rijeku Po. Nakon odgledanog filma “Noć lovca”, došao sam do zaključka da bi noć bila idealna da na ovaj način ispričam taj krajobraz, kazao je Millenotti.



Izložba ostaje otvorena do 28. ožujka i može se razgledati radnim danom od 10 do 13 sati te od 17 do 20 sati, a subotom od 10 do 13 sati.