Tradicionalna izložba

“Fotografkinje” u Galeriji Principij: Afirmacija ženskog stvaralaštva i rada

Katarina Bošnjak

Foto: M. GRACIN

Foto: M. GRACIN

Ove godine prijavile su se 174 autorice s ukupno 974 fotografije iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Bugarske, Velike Britanije i Nizozemske



RIJEKA – U Galeriji Principij otvorena je izložba »Fotografkinje 2024.« Fotokluba Rijeka.


Izložba je to u povodu Međunarodnog dana žena koju Fotoklub Rijeka tradicionalno održava od 1979. godine – tada je bila pod nazivom »Žena«, dok u posljednjih 15 godina, otkada po pravilima natječaja mogu sudjelovati isključivo autorice, nosi naslov »Fotografkinje«.


Ovom izložbom Fotoklub želi afirmirati žensko stvaralaštvo i ženu kao autoricu, dok je tema uvijek slobodna, a ove godine prijavile su se čak 174 autorice s ukupno 974 fotografije iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Bugarske, Velike Britanije i Nizozemske.





Selekcija


Predsjednik Fotokluba Rijeka Borislav Božić kazao je kako je ovo projekt koji ga beskrajno raduje, a čiji je cilj da autorica pokaže ono što radi, da interpretira i sebe i svijet koji je okružuje. Karakteristično je za izložbu da fotografije selektira netko iz struke, što je ove godine radila Marija Lazanja Dušević, viša kustosica Muzeja grada Rijeke.


Prvu nagradu dobila je Ivana Zadro / Foto Marko Gracin


– Vidjeti toliko žena, a vidjela sam vas kroz vaše fotografije, meni je užitak. Ne bih radila razliku između ženske i muške fotografije, međutim kako je fotoaparat jedan alat kojim se prezentira ono što fotograf, odnosno fotografkinja razmišlja i projicira, tako sam ja komunicirala s vama, upijala ideje, impulse i emocije. Kada imate skoro 980 fotografija to je vrlo dojmljivo i traje, živi se uz tu fotografiju zajedno s autoricama, objasnila je Lazanja Dušević.


Pohvaljene autorice


Pohvaljeno je 19 autorica: Neda Rački, Andreja Ravnak, Marija Kordić, Maru Pilić, Andreja Rezniček Mehun, Sabina Barišić, Mary Crnković Pilaš, Dajana Čok, Suzana Bota, Daniela Klokočki, Tanja Rogić, Višnja Makek, Marina Lukač, Kristina Matijaš, Katarina Pavičić-Ivelja, Sandra Končarević, Nemi Bulat, Tatjana Travica i Neda Čamić.



Prisutnim pohvaljenim autoricama uručena su priznanja i sadnice cvijeća.


Prvu nagradu dobila je Ivana Zadro koja je dobila i knjigu o Toši Dapcu, a posebno priznanje dobila je počasna članica Fotokluba Rijeka Slavka Pavić koja je zakoračila u 97 godinu života i unatoč godinama neumorno fotografira i sudjeluje na izložbama.


Među 174 izložene fotografije našlo se brojnih motiva, od životinja, običaja i pejzaža, do fotografija sveprisutne arhitekture, djece u igri i portreta. Bilo je i spontane, ali i režirane umjetničke fotografije. Posebno se popularnom ove godine pokazala crno-bijela fotografija, a bilo je i kvalitetnih fotografija fotografiranih mobitelom.




Izložba ostaje otvorena do 12. ožujka i može se razgledati radnim danom 10 – 13 i 17 – 20 i subotom 10 – 13 sati, a nedjeljom i praznikom galerija je zatvorena.