"Korijeni i krila"

U Klovićevim dvorima izložba Vlahe Bukovca

Hina

Nova izložba iz ciklusa »Vlaho Bukovac u Europi« otvara se u godini stote obljetnice Bukovčeve smrti



ZAGREB – Izložba »Korijeni i krila. Vlaho Bukovac u Zagrebu, Cavtatu i Beču, 1893. – 1903.«, koja će se održati od 17. veljače do 22. svibnja u Galeriji Klovićevi dvori, tematizira život i opus velikog umjetnika iz razdoblja kada je postao važno ime u kulturnom životu. Nova izložba iz ciklusa »Vlaho Bukovac u Europi« otvara se u godini stote obljetnice Bukovčeve smrti. Iz Klovićevih dvora najavljuju da će ta dugo očekivana i pripremana izložba u kronološkom slijedu predstaviti Bukovčev život i djelo, dubinski analizirati brojne epizode Bukovčeva života te njihov utjecaj na stvaralaštvo.


»Poput romana pred očima posjetitelja odvijat će se svojevrsna drama dolaska, opstanka i odlaska potkrijepljena brojnim dokumentarnim materijalima, arhivskom građom, do sad neizlaganim djelima i sasvim novim otkrićima«, ističu.


Prva izložba iz ciklusa, »Vlaho Bukovac u Parizu, 1878. – 1892.«, održana 2018., obradila je umjetnikov rad od amaterskih početaka u Sjevernoj Americi, preko školovanja i profesionalnog puta u Parizu, povremenih radnih boravaka u Engleskoj, kao i kratkih, ali plodonosnih predaha u domovini, sve do konačnog povratka u domovinu.




Kako je najavljeno, druga za temu ima Bukovčev život i opus nastao u Zagrebu kad on postaje središnjom ličnošću javnoga kulturnoga života, velikim mentorom mlade generacije likovnih umjetnika, a njegov zavodljivi kolorizam obilježava čitavu generaciju zagrebačkih slikara, prema toj karakteristici nazvanih Zagrebačka šarena škola.


Unutar izložbe obradit će se i opus nastao u rodnom Cavtatu, kad se Bukovac vraća svojim korijenima (između 1899. i 1902. godine), gdje će, kažu iz Klovićevih dvora, također unijeti novi elan u društvenim i umjetničkim krugovima.


»U stilskom će smislu Bukovac upravo u rodnome gradu dosegnuti svoj stvaralački vrhunac te donijeti najljepša ostvarenja plenerističkog slikarstva«, dodaju. Ondje je boravio oko četiri godine, a potom s obitelji odlazi u Beč, gdje doživljava velik uspjeh sa samostalnom izložbom što je bilo presudno za kasniji odlazak u Prag. Djela za izložbu prikupljena su iz brojnih muzejsko-galerijskih institucija diljem Hrvatske i susjednih zemalja te od privatnih vlasnika, čije su mnoge slike potpuno nepoznate današnjoj publici. Autorice izložbe su Petra Vugrinec i Lucija Vuković, koautori Iskra Iveljić, Irena Kraševac, Dragan Damjanović i Petar Petrović, a kustosica je Iva Sudec Andreis. (Hina)