GALERIJA KORTIL

Putujuća izložba kustosa Darka Fritza otvara se 7. svibnja. Kritičko umjetničko propitivanje posljedica turizma

Kim Cuculić

Kritizirajući neplansku turistifikaciju te kroz refleksiju na njezine društvene i estetske konotacije, »Kritički turizam« usmjeren je prema modeliranju interdisciplinarnog kritičkog diskursa



RIJEKA – U Galeriji Kortil u utorak, 7. svibnja, u 19 sati otvara se putujuća izložba »Kritički turizam« kustosa Darka Fritza u produkciji organizacije siva) (zona na kojoj će se predstaviti radovi osamnaest umjetnika. Kritizirajući neplansku turistifikaciju te kroz refleksiju na njezine društvene i estetske konotacije, »Kritički turizam« usmjeren je prema modeliranju interdisciplinarnog kritičkog diskursa koji propituje privredno stremljenje monoekonomiji turizma u Hrvatskoj i drugdje, te njezine posljedice na kulturni, socijalni i prostorni razvoj. Zastupljeni su umjetnici/e: Boris Cvjetanović, Jana Dabac, Vitar Drinković, Katerina Duda, Darko Fritz, Dina Gligo i Vedran Gligo, Igor Grubić, Andreja Kulunčić, Božena Končić Badurina, Jelena Lovrec, Maja Marković, Edita Pecotić, Ivan Ramljak, projekt Reciplaža (Valerija Jurjević, Sanda Hančević, Darko Fritz), Ilija Šoškić i Vice Tomasović.


Diznifikacija


Izložba pritom predstavlja odabir radova umjetnika koji su nastali u produkciji ili koprodukciji udruge siva) (zona, prostora suvremene i medijske umjetnosti iz Korčule.


– U nedostatku dugoročnih smjernica za kulturni turizam i kulturne politike na lokalnom ili državnom nivou posljedično se otvara prostor za razne (kvazi)kreativne industrije i populističke programe kao što su inscenacije povijesnih vojnih bitki ili nekih izmišljenih povijesnih prikaza i priča, a taj je proces nazivan »diznifikacijom«, prema Disneylandu kao fizičkom gradu koji uprizoruje fikciju.




Siva) (zona stoga nastoji aktivirati suvremeno lokalno i međunarodno umjetničko stvaralaštvo kroz program rezidencija i produkciju umjetničkih radova u Korčuli, te također uključiti posjetitelje izmičući ih iz standardne pasivne i konzumerističke pozicije turista. S druge strane, siva) (zona kroz program Kritički turizam predstavlja odabir umjetničkih radova i projekata koji se reflektiraju na razne, uglavnom negativne, posljedice turizma s naglaskom na poimanje zajedničkih dobara neke zajednice, kao što su javni prostor i infrastruktura.


Umjetničke interpretacije


Izložba predstavlja odabir radova umjetnika koji na kritički način tematiziraju turizam općenito kroz umjetničke interpretacije ove teme koristeći ih kao sredstvo za komentiranje i kritiziranje dominantnih društveno-kulturnih i političko-ekonomskih praksi, stavljajući naglasak i usmjeravajući pogled prema etikama, poetikama i politikama prostora. Metodologije »Kritičkog turizma« mogu se tako aplicirati kao case-study na slične turističke lokacije tj. destinacije diljem svijeta, stoji u najavi izložbe.


Izložba će se moći razgledati u radnom vremenu Galerije Kortil sve do 29. svibnja, a nakon Rijeke bit će predstavljena u Gradskoj galeriji Striegl u Sisku te Muzeju crvene povijesti i Galeriji Flora u Dubrovniku.


Radno vrijeme Galerije Kortil: radnim danom od 10 do 13 i od 17 do 20 sati te subotom od 10 do 13 sati. Ulaz je slobodan.