"Pao sat u bunar" u Meštrovićevom paviljonu

Otvoren 37. salon mladih: Radovi umjetnika koji su odgovorili na temu zadanu natječajem – vrijeme

Kim Cuculić

Salon mladih u Meštrovićevom paviljonu / Foto JURAJ VUGLAČ

Salon mladih u Meštrovićevom paviljonu / Foto JURAJ VUGLAČ

Program otvorenja uveličao je višesatni performans »Massa confusa« autorica i izvođačica Marianne Nardini, Brune Jakupović i Lane Lehpamer u Galeriji »Ispod« u podrumu HDLU-a



 


 


 




ZAGREB  Na ceremoniji održanoj ispred Meštrovićevog paviljona otvoren je 37. salon mladih uz prigodne govore Ivane Andabake, ravnateljice HDLU-a, Tomislava Buntaka, predsjednika HDLU-a, Lovre Japundžića, kustosa centralne izložbe Salona »Pao sat u bunar«, Lore Rajčić i Ivane Završki, kustosica izložbe »Situacija« koja se otvara 22. svibnja. Program otvorenja uveličao je višesatni performans »Massa confusa« autorica i izvođačica Marianne Nardini, Brune Jakupović i Lane Lehpamer u Galeriji »Ispod« u podrumu HDLU-a, koji se za ovu prigodu referencira kao »dno bunara«, odnosno prostor za specifična i eksperimentalna izvedbena i glazbena događanja izložbe »Pao sat u bunar«, te DJ nastupi Gabibabydoll i Kate ispred paviljona. Salon mladih traje do 16. lipnja, a dodjela nagrada održat će se 11. lipnja.


Izložbeni program 37. salona mladih sastoji se od izložbe »Pao sat u bunar« kustosa Lovre Japundžića s radovima 31 umjetnika koji su odgovorili na temu zadanu natječajem – vrijeme, izložbe »Situacija« kustosica Lore Rajčić i Ivane Završki s 23 umjetnika čiji je rad zapažen u prethodne dvije godine, a koji se svojim djelovanjem ne mogu pronaći u usko zadanom konceptu centralne izložbe Salona, izložbe »Venientes« u organizaciji Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu koja predstavlja 13 istaknutih ostvarenja svojih studenata te novog programa, malog festivala suvremene umjetnosti »Takeover« koji se širi izvan izložbenih prostora i »preuzima« poslovne prostore. Izložba »Pao sat u bunar« istražuje mogućnosti koje nastaju uslijed neprilagođenosti normativnom tijeku vremena te donosi velik broj posve novih umjetničkih imena. Cjelokupni program i raspored 37. salona mladih dostupan je na službenim stranicama www.salonmladih.hdlu.hr.