Otvoreno

U Galeriji Principij izložba Fotografkinje 2022. “Ženu predstavljamo kao autoricu, a ne objekt”

Ervin Pavleković

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Ove se godine prijavilo 135 autorica iz Hrvatske, Slovenije, Njemačke, Bosne i Hercegovine i Velike Britanije sa 761 fotografijom,



U organizaciji Fotokluba Rijeka u Galeriji Principij otvorena je izložba “Fotografkinje 2022.” koja povodom Međunarodnog dana žena donosi radove 135 autorica, s ciljem njegovanja umjetničke fotografije i s ciljem predstavljanja radova ženskih autorica u okviru podizanja svijesti o ravnopravnosti.


Foto galerija: Izložba Fotografkinje 2022. Foto: Vedran Karuza


Fotoklub Rijeka 1979. godine organizira posjećenu izložbu povodom Međunarodnog dana žena u Malom salonu u Rijeci na kojoj su, kao i na nekim kasnijim, dominantno sudjelovali muškarci.


Shvaćajući važnost afirmacije i ravnopravnosti žena upriličena je 2010. godine izložba na kojoj su sudjelovale samo žene, članice Fotokluba.





– Osnovni cilj je bio da ženu predstavimo kao autoricu, ženu subjekt, a ne kao ženu objekt. Već sljedeće godine prerasli smo u međunarodni okvir i ta praksa traje do danas.


Ove se godine prijavilo 135 autorica iz Hrvatske, Slovenije, Njemačke, Bosne i Hercegovine i Velike Britanije sa 761 fotografijom, a među njima je i počasna članica Fotokluba, devedesetpetogodišnja Slavka Pavić.



Kako su naši prethodnici u ovih 125 godina hobističke fotografije u Rijeci, čiji smo sljedbenici, vodili računa o svojoj povezanosti sa zajednicom i aktualnostima društva, tako se i mi trudimo biti na tom tragu s nadom da će oni koji nas naslijede nastaviti ovaj uhodani put riječke fotografije, rekao je Božić naglasivši kako idejama i radom te ovim projektom Fotoklub doprinosi demokratizaciji društva koje treba biti bolje, pravednije i ravnopravnije.



Inicijator projekta je predsjednik Fotokluba, prof. Berislav Božić, a selektorica je povjesničarka umjetnosti, književnica i kritičarka Branka Arh koji je pohvalila radove autorica Petre Markač, Maje Strugar Kurečić, Dijane Vukman, Tine O’Reilley, Maje Prgomet, Ane Hrćan Šojat, Svjetlane Olujić Tomaić, Dajane Čok.


Foto Vedran Karuza


Prvu je nagradu dobila Mirjana Jelavić. Izložba je otvorena od 5. do 12. ožujka, a može se pogledati u radnome vremenu galerije, od 10 do 13 sati i 17 do 20 sati radnim danom, subotom od 10 do 13 sati.