Kultni roman

Novo izdanje antiratnog romana Zorana Žmirića: »Pacijent iz sobe 19« u izdanju Frakture

Ervin Pavleković

Foto C. ŽMIRIĆ

Foto C. ŽMIRIĆ

Ovaj kultni roman govori o kronologiji Domovinskog rata i jedne naprasno prekinute mladosti



ZAGREB – Kultni antiratni roman Zorana Žmirića »Pacijent iz sobe 19« o kronologiji Domovinskog rata i jedne naprasno prekinute mladosti, kao i o bezumnosti čovjeka u ratnome vihoru, objavila je nedavno i nakladnička kuća Fraktura. S obzirom na njegovu tematiku, roman je zaslužio usporedbe s klasicima »Zbogom oružje« Ernesta Hemingwaya i »Apokalipsa danas« Francisa Forda Coppole, a nakladnička kuća njime predstavlja ujedno novu biblioteku Bookman među čijim će se naslovima naći najznačajnija djela suvremene svjetske i domaće književnosti.


Radnja romana usmjerena je na veterana Vanju Kovačevića, čiji je sudbonosan broj 19. Na devetnaesti rođendan kao vojnik JNA ubio je 19 ljudi, a na trideset i osmi, 19 godina kasnije, na šokantan način odao je počast svojim žrtvama. Što mu je prolazilo glavom dok se borio? Gdje je sada? I je li išta ostalo od mladića koji je obožavao rock koncerte i bend Sisters of Mercy? Vanja Kovačević, pacijent iz sobe 19, gleda te u oči i pripovijeda priču o generaciji koja je mogla biti tvoja, o ljudima koji su trebali završiti fakultete, zaljubiti se i živjeti, ali su, logikom rata, završili na ratištima i u psihijatrijskim bolnicama. Ispisan gorko-slatkim rečenicama prerano odraslog dječaka i mudraca, vojnika i pacifista, »Pacijent iz sobe 19« roman je koji nosi važnu poruku.


Autor desetak knjiga proze, poezije i kolumni, u pop-kulturi upamćen kao bivši basist riječke rock rupe Laufer, Zoran Žmirić svojim je romanima izborio finale najvažnijih domaćih književnih nagrada, a 2023. osvojio je Godišnju nagradu Grada Rijeke za iznimne umjetničke književne kvalitete koje obogaćuju kulturni život Rijeke i pronose ime grada diljem Europe.