Finalisti 17. natječaja

Rastuća međunarodna važnost festivala Rovinj Photodays

Ervin Pavleković

Rad Jung Ui Lee dobio je prvo mjesto u kategoriji arhitekture / Foto JUNG UI LEE

Rad Jung Ui Lee dobio je prvo mjesto u kategoriji arhitekture / Foto JUNG UI LEE

Među finalistima su 3 autora iz Italije, 2 autora iz Nizozemske, 2 autora iz Slovačke i po 1 autor iz Austrije, Hrvatske, Češke, Njemačke, Indonezije, Srbije, Južne Koreje, SAD-a te Urugvaja



ROVINJ  Veliki festival fotografije, Rovinj Photodays 2024, već tradicionalno je obznanio finaliste i pobjednike koji, među rekordnih 3.900 prijava iz 32 zemlje, prednjače u fotografskoj izvrsnosti.


Sedmeročlani žiri


Upravo spomenuti broj prijava, sa sudionicima koji dolaze iz različitih krajeva svijeta, ukazuje na rastuću međunarodnu važnost festivala, pa je u tom smislu ovogodišnje izdanje festivala značajno po tome što je veliki broj pristiglih prijava izvan regije, što je znak sve većeg dosega i utjecaja festivala. O prijavama je odlučivao sedmeročlani ocjenjivački sud u sastavu Dubravka Lazić, Dino Rekanović, Sabina Salamon, Steffania Rössl, Hrvoje Slovenc, Massimo Sordi, Ján Viazanička, koji je, prema riječima njegove predsjednice Sabine Salamon, više kustosice Zbirke fotografija MMSU-a, iznenađen navjerojatnim odazivom.


Međunarodni karakter


– Kalibar prijava dostigao je rekordnih 3.900 prijava pristiglih iz 32 zemlje iz cijelog svijeta. Odabir finalista iz tako bogatog opsega bio je nevjerojatno izazovan zadatak za ovogodišnji žiri. Svaki odabrani rad predstavljao je jedinstven umjetnički narativ i vrijednost, što je proces donošenja odluka učinio tim više odgovornim, ali i isplativim. Nakon pažljivog razmatranja, zadovoljni smo izborom. Čvrsto vjerujem da će ovogodišnja izložba biti zaista odlična, prikazujući kreativnost i vještinu naših finalista. Čestitam svim sudionicima i željno očekujem svibanj, kada ćemo njihove izvanredne radove podijeliti s publikom u Rovinju, ističe Salamon.


Prvonagrađeni rad u kategoriji dokumentarne fotografije / Foto ROVINJ PHOTODAYS




Među finalistima ove su se godine pozicionirala tri autora iz Italije, dva autora iz Nizozemske, dva autora iz Slovačke, te po jedan autor iz Austrije, Hrvatske, Češke, Njemačke, Indonezije, Srbije, Južne Koreje, SAD-a te Urugvaja, čiji će radovi biti u središtu festivala koji će se održati 17. i 18. svibnja u pitoresknom ambijentu Rovinja.


U kategoriji tijelo/akt finalisti su Zuzana Pustaiova, Ryan Andrew i Stephanie Schwiederek, u kategoriji arhitekture Jung Ui Lee, Viola Hertelova i Luka Klikovac, dokumentarnom fotografijom istaknuli su se Emanuele Occhipinti, Ryan Andrew i Matteo Trevisan, modnom Alessio Paduano, Deni Horvatić i Herbert Fauster, pezjažom Tatiana Takáčová, Emilia Martin i Anna Pozina, dok su se u kategoriji portreta istaknuli Peter Pflügler, Federico Estol i Sona Maletz. Točni podaci o osvojenim mjestima mogu se pronaći na mrežnim stranicama festivala.


Prvo mjesto za portret Petera Pflüglera / FOto ROVINJ PHOTODAYS


Uz finaliste koje očekuju značajna priznanja, predstavljanje radova na službenim stranicama Rovinj Photodaysa, uvrštavanje na zajedničku izložbu tijekom festivala te pozicioniranje u digitalnom obliku u postav Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, besplatni smještaj u Island Hotelu Istra tijekom festivala, kao i samostalna izložba na sljedećem izdanju festivala s besplatnim smještajem, u vrhuncu festivalske završnice, koji će se odvijati u subotu, 18. svibnja u Island Hotelu Istra, proglasit će se i dobitnik Grand Prixa kojemu će, između ostalog, pripasti i nagrada od 2000 eura.