Nova izložba

Kolekcija Andreškić stiže u riječku Relativnu galeriju. Slike su nastale na 40 likovnih kolonija

Davor Mandić



RIJEKA – Kreativna industrija Europe i Relativna galerija predstavljaju izložbu »Kolekcija Andreškić« u prostoru Relativne galerije u Rijeci, na adresi Pomerio 18. Kako ističu u KIE-u, pretežno se smatra da je skupljanje umjetnina hobi male skupine bogataša koji kupovinom skupocjenih djela čuvaju i umnažaju svoj kapital, pri čemu umjetnost ne moraju ni razumjeti ni voljeti.


– Ali postoje i oni koji iz čiste ljubavi prema umjetnosti stvore impozantne zbirke, ne kroz kupovinu, nego nizom sretnih trenutaka u kontaktu s umjetnicima. Upravo tome svjedoče Albina i Oliver Andreškić, ugostitelji s Raba, koji su se zadnjih godina aktivno zauzeli za umjetnike kroz organizaciju likovnih kolonija, radionica i susreta u svom hotelu Lavanda u Loparu. Kolekcija Andreškić je nastala kao rezultat oko 40 likovnih kolonija, na kojima je sudjelovalo više od 180 umjetnika iz zemlje i inozemstva – kažu u KIE-u, ističući da Zbirka Andreškić trenutačno ima oko 200 slika i da u njoj dominiraju djela mlađih autora poteklih sa zagrebačke akademije: Stipana Tadića, Valentine Supanz Marinić, Ive Gluhinić, Marije Koruge, Jelene Copak, Branke Prše, Nevene Petre Piližote, Pietra Bobana i drugih. Od slikara starije generacije zastupljeni su: Nedjeljko Tintor, Darko Starešina, Dubravka Pegan, Stjepan Katić i drugi, a nekoliko vrijednih slika nose potpis Zlatka Kauzlarića Atača.


– Ima tu i nekoliko riječkih imena: Dijana Lukić, Sanja Jureško, Marina Vlašić, Ivan Tomečak i drugi. Od inozemnih autora izuzetnom se kvalitetom ističu radovi Ju Suk Baek iz Kine. Veći broj umjetnika iz Srbije i Bosne bili su također gosti kolonija u Loparu, spomenimo Žarka Đukića, Ljiljanu Nedeljkov, Vericu Čupić te Damjana Martinovića. Motivi su pretežito rapski: more, loparske plaže, neobična geografija i vegetacija ovog otoka, ali ima i apstrakcija, mrtvih priroda te portreta – kažu u KIE-u.