Izložba "Alka" u Rijeci

U Relativnoj galeriji u petak slike i stihoproza umjetnice Dijane Lukić

Dijana Lukić pored svojih slika / Foto Relativna galerija

Dijana Lukić pored svojih slika / Foto Relativna galerija

Autorica je temu ženske patnje obradila kroz vlastito obiteljsko iskustvo, slikajući bake, prabake, čukunbake i druge pripadnice ženske loze



 


RIJEKA  U Noći muzeja u Relativnoj galeriji otvorena je izložba slika i stihoproza riječke slikarice i konceptualne umjetnice Dijane Lukić. Izložba naziva »Alka«, (što je izvedenica riječi Balkan), bavi se temom balkanske ženske patnje, prezentirane kroz opus Lukić. Sada se poziva javnost da u povodu Međunarodnog dana žena posjeti ovu izložbu, ali i sudjeluje u vodstvu kroz postav, uz nastup glumice Dine Novosel s recitalom »Stihoproza« autorice Lukić te razgovor s umjetnicom koji će moderirati Paola Petrović. Program će započeti u 18 sati. Kustosica izložbe je Matea Bakotić.


Autorica je temu ženske patnje obradila kroz vlastito obiteljsko iskustvo, slikajući bake, prabake, čukunbake i druge pripadnice ženske loze. Gledajući ukupnu emociju, već na prvi pogled uočljiva je težina, nijemi ženski krik, vapaj i izrazi boli. Ta se bol generacijski nesvjesno prenosi, s majki na kćeri – kolektivno kroz identifikacijske i kulturne obrasce, a individualno nasljeđivanjem po tzv. ženskoj liniji.




Dijana Lukić dugi niz godina bavi se slikarstvom i pisanjem, kao i videom te kombinacijama različitih izričaja kroz umjetničke koncepte. Izložba ostaje otvorena do 16. ožujka.