Audio-vizualni doživljaj

Brodarica: Očaravajuća izložba Margarete Peršić u Galeriji Principij

Valentina Botica

Foto: A. KRIŽANEC

Foto: A. KRIŽANEC



Mitsko biće koje pokušava izaći iz svoje kože. Može li u tome uspjeti, unatoč okolini, porijeklu, drugim faktorima koji ga određuju?


Možemo li unatoč svemu što nas je učinilo takvima kakvi jesmo promijeniti vlastiti usud, pitanje je kojim nas autorica izložbe želi potaknuti na traganje po svojoj svijesti.


Neobična i očaravajuća audio-vizualna izložba autorice Margarete Peršić zapravo je mnogo više od toga, jer ona je doživljaj.


Foto galerija: "Brodarica" Margarete Peršić Foto: Ana Križanec




Brodarica objedinjuje 40 minijaturnih ilustracija postavljenih pod povećala, 15 akrila na platnu, 25 platnenih jedara s isprintima autorske poezije, 10 fotografija, 50 kilograma soli, zbirku poezije i glinenu skulpturu koja prezentira glavni lik ove izložbe, Brodaricu.


Izložba je otvorena u srijedu navečer, u prisnoj i toploj atmosferi uz gitaru, violinu i pjesmu u izvedbi glazbenica Slađane Čolović i Maje Veljak. Između pjesama, Margareta je publici prenijela intimne stihove poezije koja je od Brodarice neodvojiva, odnosno, koja ju čini. Zapravo, kako nam je objasnila, od poezije je sve i počelo.


“Pjesme su nastale u dahu. Jedan dan sam sjela i… samo napisala. Njih je brdo, nemaju ni ime. Neke su samo rečenice. Nakon toga sam odjurila u atelier i crtala minijature u tu istu bilježnicu.


Ubrzo sam shvatila da minijature nisu dovoljne pa sam ideje prenijela na platna. Ali ni to mi nije bilo dosta – kako sam jedra uvijek smatrala svojevrsnim plućima, unutrašnjim krilima, tako je i Brodarica dobila pluća. Otud 25 oslikanih i ispisanih jedara” objašnjava Peršić.



Nakon toga je Brodaricu i utjelovila te ju je izradila u glini – tako da je kut galerije veličanstveno zauzela malena i snažna skulptura žene, iznad prosute soli po pomorskoj karti.


Izložba je prvi put postavljena 2020. godine u galeriji Decumanus na Krku te je od tamo trebala započeti ploviti po otocima. Ali kako su nam već poznate okolnosti koje su uslijedile, Brodarica je bila prisiljena skrasiti se u luci.


Sada je sazrela i plovi, a u Rijeku je doplovila iz Malinske, iz Kuće dubašljanske baštine. Prije toga je bila izložena u Šibeniku, u naselju koje se zove upravo Brodarica, tako da je ovogodišnju plovidbu započela iz mjesta kojemu je imenjakinja.


Da bi se izložba postavila treba barem 15-16 sati, s time da je svaki prostor drugačiji i diktira vrijeme. Riječka je izložba postavljena u rekordnih dvanaestak sati, a prema reakcijama oduševljenih posjetitelja, Brodarica je u Galeriji Principij pronašla svoje obožavatelje.


Kako je kustosica Bruna Kocijan opisala, Brodarica se svojoj publici daje cijela: “Brodarica je pred svijetom gola golcata pa ipak zaogrnuta stihovima poezije, bojama i vjetrom.


Brodarica je nježnost ispletena u platno jedara i pokušaj iskoraka. Pokušaj razgovora i dijeljenja sebe s drugim bićem, posjetiteljem njezinih obala. Izlažući se, nije li već iskoraknula?” opis je koji u nekoliko rečenica hvata srž ovog djela koji prožima sva osjetila.



Kako je izložba objedinila likovnu i književnu umjetnost, ona može doprijeti do šireg opsega publike upravo zbog svoje raznovrsnosti i sveobuhvatnosti.


Osim izložbenog prostora Galerije Principij, dio Brodarice spremljen je u tiskane zbirke poezije. Njih je samo 120 primjeraka te se mogu naknadno kupiti.


Ali ono što ju čini onime što je, kombinacija je riječi, ilustracija, opipljivih elemenata pa čak i interakcije s njom – i sami posjetitelji mogli su postati dio izložbe slikajući na komade papira koje su potom zakačili na ovješenu ribarsku mrežu.


“Brodarica je poezija koja je izložena. Koja se može vidjeti, dodirnuti, osjetiti. Nije izložba koju dođeš pogledati, nego si unutra, u njoj. Moraš je dirati svim osjetilima”, rekla je umjetnica.


Izložba se može pogledati do 24. kolovoza, radnim danom od 10 do 13h te od 17 do 20h, a subotom od 10 do 13h.