HNK

Riječka premijera predstave “Gamad” 10. svibnja u Exportdrvu

Kim Cuculić

Foto Dražen Šokčević

Foto Dražen Šokčević

»Gamad«, jedinstveni kazališno-plesni hibrid, priča je o umjetniku, njegovoj duši i njezinim demonima, o inspiraciji, ludilu, ljubavi i njezinoj smrtiPlesno-kazališna predstava »Gamad« u režiji i koreografiji Natalije Manojlović Varga prema motivima djela Janka Polića Kamova i Slavka Gruma, nastala u koprodukciji Hrvatske drame HNK-a Ivana pl. Zajca i Plesnog teatra Ljubljana, svoju će riječku premijeru doživjeti u petak, 10. svibnja, u prostoru Exportdrva u 19.30.


Predstava je žanrovski okarakterizirana kao »cabaret noir«, svojevrsni hibridni žanr u kojem su jezik pokreta i kazališta, odnosno drame ravnopravni i združeni u morbidni svijet uglazbljenih predložaka dvaju književnika: jednog od najistaknutijih predstavnika hrvatske moderne Janka Polića Kamova i slovenskog egzistencijalista Slavka Gruma, kojima je zajednički oštar kritički stav prema socijalnoj hipokriziji, ali i zanimanje za tamne predjele ljudske svijesti.


»Gamad«, jedinstveni kazališno-plesni hibrid, priča je o umjetniku, njegovoj duši i njezinim demonima, o inspiraciji, ludilu, ljubavi i njezinoj smrti.
U predstavi igraju Edi Ćelić, koji je igrao i u slovenskoj verziji predstave, te Jelena Lopatić, Deni Sanković i Andreja Brozović Adžić-Kapitanović.


Pripovjedač u offu je Dario Varga. Dramaturginja predstave je Sara Stanić, scenografkinja Ana Rahela Klopčič, kostimografiju potpisuje Ana Aleksandra Buković, svjetlo Janko Oven, a glazbenu sliku osmislio je Gordan Tudor.


U izvedbu su uključeni fragmenti skladbi suvremenih hrvatskih skladatelja Margarete Ferek Petrić, Mirele Ivičević, Petra Obradovića, Tene Ivane Borić, Davora Bobića i Gordana Tudora u izvedbi Papandopulo kvarteta s albuma »Scene« izdavačke kuće Cantus te koncertnih snimaka.


Predstava »Gamad« se u Exportdrvu izvodi i 13., 14. te 15. svibnja s početkom u 19.30.