GASTRO MANIFESTACIJA

Na Botelu Marina predstavljeno 25. izdanje projekta “100 vodećih restorana i njihovi recepti”

Edi Prodan

Gužva je bila manja nego prijašnjih godina, no mora se primijetiti kako nije bilo ni jedne hrvatske regije iz koje nije došao netko od nagrađenih restoratera, od Baranje do krajnjeg dalmatinskog juga



RIJEKA – S posebnim je ponosom na Botelu Marina predstavila Karin Mimica, urednica i pokretačica projekta “100 vodećih hrvatskih restorana i njihovi recepti”, njegovo jubilarno 25. izdanje.


– Projekt smo s Hrvatskim gospodarski forumom pokrenuli još 1995. godine, da bismo kasnije izgradili brand Restaurant Croatica koji je ujedno najstariji sustav verifikacije restoran u Hrvatskoj.


Ove smo godine obuhvatili čak 2400 restorana koji su prošli i glasovanje putem našeg portala www.gastronaut.hr kojeg godišnje posjeti i do 350 tisuća posjetitelja, istaknula je Mimica da bi nakon toga uslijedilo ne samo dodjela priznanja najnovijim najboljim restoranima nego i onima koji se s ovim projektom nalaze od prvih dana njegova života.





Istina, zbog pravila da se na “Marini” pojavi samo po jedan predstavnik restorana, gužva je bila manja nego prijašnjih godina, no mora se primijetiti kako nije bilo ni jedne hrvatske regije iz koje nije došao netko od nagrađenih restoratera, od Baranje do krajnjeg dalmatinskog juga.


Ono što je posebitost knjige iscrpni su prikazi najboljih restorana iz čitave Hrvatske. Na taj se način, s obzirom da specifične recepte prate i vrlo iscrpne upute kako ih napraviti i u vlastitoj režiji, a jako je dobar i pregled vina kao i njihovih sljubljivanja s regionalnim specijalitetima.


BORDO PARTY

Ovogodišnje druženje najboljih hrvatskih restoratera je nakon dodjele priznanja uobličeno  Bordo Partyem.


– Kako bi i bojama razbili situaciju koja nas okružuje, za dress kod predložili smo bordo boju, a to je i boja jubilarne knjige. S naše strane učinili smo sve predradnje kako bismo bili usklađeni s Uputama i preporuka za okupljanje koje je izdao HZZO, tako da smo uvjereni kako je i sa zdravstvene strane sve bilo u najboljem redu, zaključila je Mimica.


Suorganizatori događanja su uz Restoran Croatica bili i Primorsko-goranska županija, Turistička zajednica primorsko-goranske županije i Udruga hrvatskih restoratera.