Rezultati istraživanja

Znanstvenici utvrdili da odabir hrane utječe i na ljepotu lica

Hina

Foto: Pexels

Foto: Pexels

Suptilne promjene u privlačnosti lica posljedica su promjena u razini šećera u krvi i inzulina, tvrde francuski stručnjaci

Rezultati istraživanja provedenog u Francuskoj pokazali su da su osobe, koje su doručkovale obrok bogat rafiniranim ugljikohidratima, ocijenjene kao manje privlačne od onih koje su dan započele zdravijim ugljikohidratima.


Znanstvenici sa Sveučilišta u Montpellieru vjeruju da suptilna promjena u privlačnosti lica može biti posljedica promjena u razini šećera u krvi i inzulina koji mogu utjecati na izgled kože i imati dugoročan učinak na spolne hormone.


“Iznenađujuće je, ali izbor hrane može brzo utjecati na naš izgled. Ove fiziološke promjene mogu me suptilno oblikovati i utjecati na percepciju drugih”, rekla je dr. Claire Burticat, evolucijska biologinja i glavna autorica studije.


Istraživači su regrutirali 52 muškarca i 52 žene u dobi između 20 i 30 godina i nasumično im dodijelili doručak od 500 kalorija s visokim udjelom rafiniranih ili nerafiniranih ugljikohidrata.


Doručak s rafiniranim ugljikohidratima uključivao je francuski baguette od industrijskog bijelog brašna, džem, sok od jabuke ili naranče, kao i čaj ili kavu sa šećerom. Od nerafiniranih ugljikohidrata na jelovniku su bili integralni kruh s maslacem i sirom, naranča ili jabuka te čaj ili kava bez šećera.


Znanstvenici su sudionicima istraživanja mjerili razinu šećera u krvi prije i poslije jela, a potom su sudionike fotografirali u uvjetima kontroliranog osvjetljenja. Fotografije portreta sudionika potom su poslane grupama ljudi čiji je zadatak bio ocijeniti koliko ljudi imaju godina, koliko muževno ili ženstveno izgledaju i koliko su privlačni.


Prehrana nedvojbeno utječe na izgled, a time i na stupanj privlačnosti


Francuski znanstvenici u radu objavljenom u stručnom časopisu Plos One tvrde da doručak od rafiniranih ugljikohidrata utječe na smanjenje privlačnosti i muškog i ženskog lica.


”Učinak se razlikuje ovisno o spolu i vrsti obroka, naglašavajući složen odnos između prehrane i privlačnosti. Naša otkrića služe kao uvjerljiv podsjetnik na dalekosežni utjecaj izbora hrane ne samo na zdravlje, već i na osobine koje imaju poseban društveni značaj, poput privlačnosti lica”, objasnila je dr. Burticat.


Rafinirani ugljikohidrati mogu uzrokovati skokove u razini šećera u krvi koje tijelo pokušava regulirati otpuštanjem inzulina. Reakcija može uzrokovati snažan pad šećera u krvi, stanje koje se naziva hipoglikemija i utječe na protok krvi i izgled kože. U studiji je samo doručak s rafiniranim ugljikohidratima uzrokovao hipoglikemiju.


David Perrett, profesor psihologije na Sveučilištu St. Andrews u Škotskoj, koji je proučavao znakove zdravlja na licu, rekao je da ne bismo trebali biti iznenađeni da prehrana može utjecati na privlačnost. Prema Perrettu, voće i povrće pridonosi većoj privlačnosti povećanjem biljnih pigmenata koji se nazivaju karotenoidi u koži, dok prehrana s visokim udjelom šećera može učiniti da koža izgleda starije.


“Autori sugeriraju da rafinirani ugljikohidrati mogu utjecati na periferni protok krvi”, rekao je Perrett, ističući da protok krvi može vrlo brzo promijeniti izgled kože. Prema njegovim riječima, oteklina se vidi u roku od nekoliko sekundi ako osjetite mučninu kada se krv “povuče” iz kože.


“Otkrili smo da većina ljudi izgleda zdravije i privlačnije kada njihova koža pokazuje blagi porast kisika u krvi”, objasnio je Perret. Upitana što bi savjetovala ljudima koji žele izgledati bolje, dr. Burticat je rekla: “Znamo da rafinirani ugljikohidrati negativno utječu na zdravlje i to je dovoljan razlog da ograničimo unos takve hrane”.