NO SUGAR

Veliki unos ima štetne posljedice: Ovih se 5 stvari dogodi vašem organizmu kada iz prehrane izbacite šećer

Mija Dropuljić

secer

secer

Vjerovali ili ne, ovisnost o šećeru postoji.Nakon što smo prvih tjedana u izolaciji se trudili svaki malo si ugoditi kako bi se lakše prilagodili novonastaloj situaciji, a to je često bilo u obliku čokolade ili ispečenog kolača. No, kako vrijeme prolazi, a karantena nam je trajala poprilično dugo, vrijeme je da se discipliniramo kada je prehrana u pitanju.


Mnogi su kod kuće počeli jesti nezdravo, pečemo kruh, radimo kolače – imamo više vremena pa zašto ne, mnogi si pomisle. Nažalost, šećer je najveći neprijatelj ljudskom organizmu, a koliko ima štetnih posljednica piše njemački Elle.


Prosječno pod normalnim okolnostima čovjek unosi oko 300 kalorija kroz šećer u organizam dnevno, što godišnje iznosi oko 35 kilograma. Kada ovako razmislimo, to djeluje poprilično mnogo. I je. Stoga bismo trebali smanjiti unos šećera u organizam. Evo što se u kratkom roku događa s vašim tijelom kada odlučite smanjiti ili čak potpuno izbaciti šećer iz prehrane.


Srce će ti biti zahvalno
Unosom šećera naše tijelo stvara velike količine inzulina, a to aktivira naš živčani sustav i povisuje se krvni tlak, što naravno, utječe na rad našeg srca. Bez šećera u samo par tjedana se regulira krvni tlak, rad srca i općenito se poboljšava cjelokupno stanje organizma.


Nestaje šećer, nestaju i prištići


Veliki dio upalnih procesa koji nastaju na licu možemo zahvaliti šećeru. Čak i male mjere začepljuju pore i smanjuju elastičnost kože. Jedno istraživanje je pokazalo kako se sudionicima koji su tri tjedna morali piti jedno gazirano piće dnevno izgled i zdravlje kože pogoršalo za čak nevjerojatnih 87 %.


Dolazi do poboljšanja raspoloženja


Vjerovali ili ne ovisnost o šećeru postoji. Istraživanja su pokazala kako osobe koje unose dnevno veliku količinu šećera u trenutku kada žele prestati prolaze kroz ovisničku krizu. U početku će vam biti teško, no dugoročno gledano izbacivanje šećera iz prehrane utječe pozitivno na raspoloženje, smanjuje osjećaj straha i pospješuje izlazak iz depresivnih stanja.


Regulira se spavanje


Postajemo tako lako ovisni o šećeru jer nas unos podiže, energetski, ali i po pitanju raspoloženja. No, isto tako kako se brzo podignemo, tako i brzo padamo. Bez šećera je razina energije tijekom cijelog dana postojana, a navečer lakše i prirodnije tonemo u san. Upravo šećer zna biti jedan od uzročnika loše spavanja i čestog buđenja.


Gubitak kilograma


Jedan od najčešćih razloga zbog kojeg se ljudi odluče na smanjen unos šećera jesu prekomjerni kilogrami. To ne bi trebao biti glavni razlog, no on je neminovan. Računica je posve jasna, čim budete dnevno unosili 200 kalorija u obliku šećera manje, višak kilograma će se početi topiti.