Akustične sposobnosti

U slučaju da ste super osjetljivi na buku, postoji mogućnost da ste i genije

Šarlota Brnčić

Foto Pexels

Foto Pexels

Prema istraživačima oni s vrlo osjetljivim sluhom su općenito kreativniji i briljantnijiOni s posebnom oštroumnošću, naime, jedva podnose bilo kakvu buku i osjetljivi su i na najmanje zvukove, no to bi ih moglo učiniti kreativnijima.


Ako imate preosjetljiv sluh, ukratko, imate i dar genija.


U prilog tome govori i američko istraživanje Sveučilišta Northwhstern u Evanstonu, prema kojem su oni s vrlo osjetljivim sluhom općenito kreativniji i briljantniji.
Oni koji mogu primijetiti i najmanje zvukove ili osjetiti posebnu nelagodu zbog onih koji su preglasni, u biti bi u prosjeku bili budniji i intuitivniji od ostalih.


Kako bi došli do ovih zaključaka, istraživači su podvrgli 100 dobrovoljaca testovima kako bi analizirali njihove akustične sposobnosti.


Ispitivanjem sposobnosti da čuju zvukove i odgovarajućih kreativnih sposobnosti sudionika, pokazalo se da oni koji čuju zvukove koje nije lako dokučiti imaju posebne kreativne vještine, a oni koji su posebno osjetljivi na zvukove reaktivniji su na vanjske podražaje i lakše se snalaze u donošenju odluka i pronalaženju rješenja.


“Posebno izoštren i osjetljiv sluh te, posljedično, iznimna kreativnost, sposobnost je koja, ako se usmjeri u pravom smjeru, život može učiniti bogatijim i smislenijim“, objašnjavaju autori istraživanja.


No, što da radimo sa zagađenjem bukom? Svakodnevno prometna buka, noćna galama, klimatizacijski uređaji koji su uvijek iznad zakonom propisanih decibela, pa opet slušalice u ušima i prijevozna sredstva svih vrsta, pogoršavaju kvalitetu našeg života.


Ukratko, usred sve ove buke genijalaca vidimo vrlo malo …