Gastroljupci

Praktični vodič za različite vrste dimljene soli, tajna koju znaju oni koji vole posebnije začine

Šarlota Brnčić

Foto Pexels

Foto Pexels

Ova sol varira u boji, a posebno u aromi, ovisno o vrsti drva koje se koristi u procesu

Ne znaju svi što je dimljena sol, ali oni koji vole kuhati trebali bi naučiti o njezinoj upotrebi i svojstvima. Pomoći ćemo vam jednostavnim vodičem.


Ljubitelji kuhanja znaju da postoji mnogo varijanti soli, koje se razlikuju ne samo po mirisu i okusu, već i po izgledu. Jedna je posebno malo poznata, a to je dimljena sol.


Rezultat posebnog tretmana zahvaljujući kojem se morska sol dimi izgaranjem drva, ova sol varira u boji, a posebno u aromi, ovisno o vrsti drva koje se koristi u procesu. Drvo može biti npr. orah, jela, bukva ili drugo. Svaka vrsta drveta zapravo daje svoju posebnu aromu.


Od izvornog naziva dimljena sol, potječe iz skandinavskih zemalja i Sjeverne Amerike. Od davnina je služila za skladištenje divljači i drugih kvarljivih namirnica.


Postoji nekoliko varijanti dimljene soli, od kojih svaka ima zanimljivu priču. Pogledajmo koje su najzanimljivije:


Yakima dimljena morska sol


Tipična za istoimenu američku dolinu, koja se nalazi u državi Washington (sjeverozapad SAD-a), ova se sol proizvodi spaljivanjem drva jabuke, uzgojene na tom području. Nježna i slatka, pogodna je za pripreme jela sa svinjetinom ili drugim bijelim mesom.


Durango dimljena morska sol


Potječe iz istoimenog grada u Coloradu u SAD-u, a priprema ove soli se generacijama prenosi među američkim Indijancima. Priprema se na hladno s orahovim drvetom, dajući joj intenzivan i aromatičan okus pogodan za sve vrste mesa, a posebno za crveno.


Salish dimljena morska sol


Također dolazi sa zapadnih obala SAD-a, a dobiva se izgaranjem drva johe. Ima vlažnu i baršunastu konzistenciju i gotovo crnu boju. Odlično se slaže s mesom i povrćem s roštilja, ali i svježim sirevima poput mozzarelle.


Fleur de sel Chardonnay


Proizvedena u Kaliforniji, ova se sol dimi s daskama hrastovih bačvi u kojima je odležalo vino Chardonnay. Vrlo je rijetka.


Viking dimljena morska sol


Proizvedena prema drevnoj vikinškoj recepturi od drva jele, bora i bukve, ova sol ima bogat i intenzivan okus te je idealna za jela s jajima (primjerice carbonaru), uz meso i sireve.


Maldon dimljena morska sol


Ova dimljena sol potječe iz Maldona, Essex, oko sat i pol od Londona. Riječ je o vrsti soli koja se dimi hrastovim drvetom, zlatne je boje i izrazito nježnijeg okusa od ostalih dimljenih soli, zbog čega ima široku primjenu i u ugostiteljstvu. Dobro se slaže s juhama i umacima, posebno ribljim.


Danska dimljena morska sol


Dimljena u drvetu brijesta, nema jak okus i tradicionalno se sljubljuje s lokalnim ribljim jelima tipičnim za sjevernu Europu (bakalar, losos, haringa…)