Foto Pexels
Ova sol varira u boji, a posebno u aromi, ovisno o vrsti drva koje se koristi u procesu
povezane vijesti
Ne znaju svi što je dimljena sol, ali oni koji vole kuhati trebali bi naučiti o njezinoj upotrebi i svojstvima. Pomoći ćemo vam jednostavnim vodičem.
Ljubitelji kuhanja znaju da postoji mnogo varijanti soli, koje se razlikuju ne samo po mirisu i okusu, već i po izgledu. Jedna je posebno malo poznata, a to je dimljena sol.
Rezultat posebnog tretmana zahvaljujući kojem se morska sol dimi izgaranjem drva, ova sol varira u boji, a posebno u aromi, ovisno o vrsti drva koje se koristi u procesu. Drvo može biti npr. orah, jela, bukva ili drugo. Svaka vrsta drveta zapravo daje svoju posebnu aromu.
Od izvornog naziva dimljena sol, potječe iz skandinavskih zemalja i Sjeverne Amerike. Od davnina je služila za skladištenje divljači i drugih kvarljivih namirnica.
Postoji nekoliko varijanti dimljene soli, od kojih svaka ima zanimljivu priču. Pogledajmo koje su najzanimljivije:
Yakima dimljena morska sol
Tipična za istoimenu američku dolinu, koja se nalazi u državi Washington (sjeverozapad SAD-a), ova se sol proizvodi spaljivanjem drva jabuke, uzgojene na tom području. Nježna i slatka, pogodna je za pripreme jela sa svinjetinom ili drugim bijelim mesom.
Durango dimljena morska sol
Potječe iz istoimenog grada u Coloradu u SAD-u, a priprema ove soli se generacijama prenosi među američkim Indijancima. Priprema se na hladno s orahovim drvetom, dajući joj intenzivan i aromatičan okus pogodan za sve vrste mesa, a posebno za crveno.
Salish dimljena morska sol
Također dolazi sa zapadnih obala SAD-a, a dobiva se izgaranjem drva johe. Ima vlažnu i baršunastu konzistenciju i gotovo crnu boju. Odlično se slaže s mesom i povrćem s roštilja, ali i svježim sirevima poput mozzarelle.
Fleur de sel Chardonnay
Proizvedena u Kaliforniji, ova se sol dimi s daskama hrastovih bačvi u kojima je odležalo vino Chardonnay. Vrlo je rijetka.
Viking dimljena morska sol
Proizvedena prema drevnoj vikinškoj recepturi od drva jele, bora i bukve, ova sol ima bogat i intenzivan okus te je idealna za jela s jajima (primjerice carbonaru), uz meso i sireve.
Maldon dimljena morska sol
Ova dimljena sol potječe iz Maldona, Essex, oko sat i pol od Londona. Riječ je o vrsti soli koja se dimi hrastovim drvetom, zlatne je boje i izrazito nježnijeg okusa od ostalih dimljenih soli, zbog čega ima široku primjenu i u ugostiteljstvu. Dobro se slaže s juhama i umacima, posebno ribljim.
Danska dimljena morska sol
Dimljena u drvetu brijesta, nema jak okus i tradicionalno se sljubljuje s lokalnim ribljim jelima tipičnim za sjevernu Europu (bakalar, losos, haringa…)