Jedinstvena

Lavandom se mogu oplemeniti slana jela, ali i aromatizirati kreme, biskviti i sladoledi

Šarlota Brnčić

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Možete ju itekako iskoristiti u kulinarstvu i to na bezbroj načina

Svi poznajemo i cijenimo lavandu zbog njezine ljubičaste boje i nepogrešivog mirisa koji ima moć ublažiti stres, glavobolju i pomoći nam da se opustimo potičući dobar san. No jeste li znali da se ova biljka može koristiti i u kuhinji?


Lavanda se može koristiti za pripremu slatkih i slanih jela. Međutim, postoji važna razlika koju treba napraviti jer lavanda koja se koristi u kozmetici i parfemima nije ista koja se može koristiti za kuhanje.


Zapravo, radi se o dvije različite varijante iste biljke: francuska lavanda (Lavandula officinalis) ima veći sadržaj eteričnog ulja i koristi se u kozmetičkoj industriji, za izradu sapuna i prirodnih lijekova dok engleska lavanda (Lavandula angustifolia) ili “prava” lavanda može se koristiti u kuhanju jer ima nježniji okus i miris.


Kuhanje s lavandom


Osušene cvjetove engleske lavande možete kupiti na internetu ili u trgovinama organskim proizvodima te njima obogatiti kekse i kolače, no pripazite s količinom.


I samo pola žličice nasjeckanih cvjetova dovoljno je da pripravak dobije intenzivnu aromu lavande.


Alternativno, usitnjene cvjetove lavande možete dodati mlijeku ili vrhnju koje ćete koristiti za pripremu krema, pudinga ili sladoleda.


Rezultat će biti vrlo mirisna slastica obavijajućeg i intenzivnog okusa. Ako ne želite mljeti cvjetove, možete ih cijele dodati u posudu za med ili šećer: tako će otpustiti eterična ulja i našim sladilima dati vrlo dobar miris.


No lavanda nije isključivo prerogativ slatkih pripravaka!


Možete je dodati i slanim jelima bogatim masnoćama i snažnog okusa, koja će se dobro slagati s jednako intenzivnim okusom biljke.


Jela od ribe (tuna i losos) ili mesa, ali i jela bogata maslacem u kojima ćete zapržiti cvjetove lavande.


Konačno, lavandom možete začiniti kremasti rižot, a idealna kombinacija u ovom slučaju je s limunom.


Pazite da lavandu ne koristite u pečenju kruha ili tijesta za pizzu i focacciu: biljka je antimikrobna, a to bi svojstvo spriječilo pravilno dizanje tijesta.