Ljetni napitak

Horchata kava idealan je napitak za rashladiti se tijekom dugih ljetnih dana

Dijana Ljubanović

FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash

Slatka, hladna i moćna - horchata kava će vam pružiti najukusniju dozu energije.Horchata kava je kombinacija dviju najboljih stvari: horkate i kave. Razmislite o ovom receptu kao o vrhunskom hedonizmu. Kava se prelije s bademima, rižom i smeđim šećerom, pomiješa i zatim procijedi kako bi se pretvorila u najukusnije piće s kojim započinjete dan i guštate tijekom poslijepodneva.


Horchata je piće na bazi riže koje vuče podrijetlo iz Afrike. Odatle su je donijeli Maori u Španjolsku, a onda kada je Španjolska kolonizirala Srednju Ameriku i Meksiko, tamo je postala posebno proslavljeno piće.


Što će vam trebati za savršenu Horchata kavu?


Riža. Preporuka je koristiti rižu dugog zrna.
Bademi. To dodaje lijepu nutritivnost piću.


Štapići cimeta. Zaista vam je potreban taj okus cimeta zbog čega će ovo piće biti aromatično i zavodljivo.


Smeđi šećer.


Ekstrakt vanilije. Ne previše – samo da biste dodali nagovještaj vanilije.


Kombinirajte sastojke. U ovom slučaju to je mljevena kava, bademi, riža, štapići cimeta, vanilija i sol te vodu.


FOTO/unsplash

FOTO/Unsplash


Recept za horchata kavu


Ova Horchata kava sastoji se od klasične kave te badema, štapića cimeta, riže i smeđeg šećera. Pravilo je da ova ukusna smjesa odstoji preko noći, a zatim se pomiješa, stvarajući napitak neodoljivog okusa kave.


SASTOJCI


  • 1 1/2 šalice blanširanih badema
  • 2 1/2 šalice nekuhane bijele riže
  • 1 šalica mljevene kave
  • 1 1/4 šalice smeđeg šećera
  • 3 štapića cimeta
  • 2 žličice ekstrakta vanilije
  • Malo soli
  • 10 šalica filtrirane vode
FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash


UPUTE


U velikoj zdjeli pomiješajte bademe, rižu, kavu, smeđi šećer, cimet štapiće, ekstrakt vanilije, sol i vodu. Sve miješajte dok se ne sjedini i poklopite zdjelu. Ostaviti da stoji na sobnoj temperaturi 5 sati. Ili preko noći u hladnjaku.


Prebacite horchata mješavinu (uključujući štapiće cimeta) u blender (dodajte ono što će vam odgovarati, a na vrhu ćete dobiti mjesta za miješanje). Miješajte oko 1 minutu, sve dok horchata kava ne postane gusta poput kave.


Nakon što je izmiješate, ostavite da smjesa odstoji 20 sekundi. Polako procijedite kroz cjedilo samo dok se sva tekućina ne isprazni iz miješalice (ostavite kašu u blenderu i izbacite).


Izlijte kroz cjedilo u zdjelu. Smjesu ponovno procijedite kako biste uklonili sitne djeliće kave i badema. Prebacite u hladnjak, a onda kad ste spremni, poslužite preko leda i uživajte u svom posebnom napitku.