Vinistra

VINO JE DIO ŽIVOTA Posjetili smo znamenitu vinsku priredbu u Poreču

Edi Prodan

Foto Ivica Tomić

Foto Ivica TomićViše od 140 etiketa najboljih vina Istre, ali i onih iz Primorsko-goranske županije koju su predvodili vinari iz Vrbnika te Pavlomira, kao i 80-ak najznačajnijih istarskih vinara, obilježili su 26. izdanje najznačajnije hrvatske vinske priredbe, porečke Vinistre.


Njezino otvorenje pripalo je istarskom županu Valteru Flegi koji je naglasio kako je vino dio života te identiteta Istre, vrhunski proizvod koji je itekako pomogao u brendiranju te hrvatske regije. Dragan Kovačević, potpredsjednik HGK-a za poljoprivredu i turizam, osvrnuo se na proizvodne te nadasve izvozne potencijale hrvatskih vina. Uz evidentni porast proizvodnje još više veseli podatak da je izvoz hrvatskih vina lani porastao za 25 posto.


Nikola Benvenuti, predsjednik Vinistre, je ispred porečke sportske dvorane Žatika, gdje se taj značajni enološki događaj održava do nedjelje, istaknuo kako su i neka od najznačajnijih imena svjetske sommelierske scene, kao što je to Njemica Paula Bosch, prepoznali kvalitetu istarskih vina što će im itekako pomoći u daljnjem globalnom plasmanu.
Već spomenuta Paula Bosch, prva žena sommelier u Njemačkoj i jedna od najpoznatijih stručnjakinja tog posla, trideset godina najbolji sommelier u cijelom njemačkom govornom području, održala je prvog dana mastercllas u kojem je predstavila po tri istarska terana i malvazije te još dva blend vina odabranih istarskih vinara.


Sva lica Vrbničke žlahtine, od pitkih elegantnih vina do zrelih karakternih maceriranih vina, predstavili su Ivanka Rosati, Anton Katunar i Toni Katunar.A u velikom finalu prvog dana Vinistre, u 19 sati kad je bio predviđen kraj smotre, baš se nikom nije napuštalo Žatiku: stotine posjetitelja slavilo je zadovoljstvo koje pružaju vrhunska istarska vina.
Foto Ivica Tomić


Foto Ivica Tomić