Jedinstven okus

Taman mu je sezona: Budite kreativni i na jelovnik uvrstite – bob

Ana Braškić

Foto Istock

Foto Istock

Ova mahunarka dovoljno je nutritivna da se posluži kao samostalan obrok, a dobra je i kao prilog



Jedna od mahunarki karakterističnih za Mediteran svakako je bob, čija sezona počinje na proljeće i završava krajem ljeta. No tijekom cijele godine može ga se kupiti i duboko zamrznutog.


100 grama svježeg boba ima 88 kalorija, od toga je najviše ugljikohidrata, oko 17 posto, a ima i 8 posto proteina. Kao i druge mahunarke bob je jako dobar izvor vitamina B kompleksa, dijetalnih vlakana, proteina i željeza.


Ako imate bob u vlastitom vrtu tada sigurno znate da se vrlo mladi bob može kuhati zajedno s mahunama. Zreli bob valaj očistiti, a može se kuhati s opnom, pa čistiti nakon kuhanja, ili čistiti i prije kuhanja. U tom slučaju zahtijeva kraću termičku obradu. A s čime se slaže bob? S češnjakom i pancetom, ali i šparogama i mladim lukom te ovčijim sirom. I naravno janjetinom.



Sastojci: 2 kg svježeg boba u mahunama, 40 grama ovčjeg sira, aceto balsamico, sol, papar, maslinovo ulje, korica limunaPriprema: Zakuhajte vodu. Za to vrijeme očistite bob, prvo od mahuna, a potom od opne. Tako očišćen bob kuhajte 4 minute, a nakon toga ga procijedite i prelijte hladnom vodom kako bi zadržali lijepu zelenu boju. U posudici promiješajte maslinovo ulje i aceto balsamico (količinu odredite sami prema vlastitom ukusu), dodajte sol i papar i koricu limuna. Miješajte kako bi dobili emulziju koju ćete pomiješati s kuhanim bobom. Prije posluživanja po površini poslažite ovčji sir narezan na tanke listiće (pomoći će vam i nož za guljenje krumpira).



Nudli s bobom, šparogama i račićima


Za ovaj ručak ne treba vam niti puno namirnica niti puno vremena. Umjesto nudlsa možete koristiti tjesteninu, najbolje špagete ili bavette. Nudlima treba puno manje vremena za kuhanje.Sastojci za 2 osobe: pola paketa nudla (dva gnjezda) ili 200 grama tjestenine, 100 g očišćenog boba (može i kupovni zamrznuti), macić šparoga, 200 grama očišćenih kozica ili škampi, 2 do 3 mlada luka, maslinovo ulje, sol i papar Priprema: Zakuhajte vodu za nudlse i posolite ju. Kada zakuha kuhajte nudle nešto kraće nego što piše na pakiranju. Bob očistite od vanjske opne, očistite šparoge i narežite mladi luk. U dubokoj tavi ili woku na maslinovom ulju popržite mladi luk, dodajte mu šparoge, pa račiće i na kraju bob. Kratko promiješajte, podlijte vodom u kojoj se kuhaju nudli i pustite da voda ispari. Pred kraj kuhanja nudle vadite lopaticom direktno u tavu, nekoliko puta provrtite. Kušajte i po želji dosolite i popaprite te pokapajte maslinovim uljem. Poslužite toplo.