Popularna manifestacija

Ovog vikenda Dani otvorenih vrata Vinistre. Ne zaboravite rezervirati vinariju

Edi Prodan

Foto: M. GRACIN

Foto: M. GRACINVinistra tradicionalno, po 24. put organizira Dane otvorenih vrata vinskih podruma.


Riječ je o manifestaciji kojom se želi omogućiti maksimalnu interakciju između proizvođača i uživatelja u vinu, sjesti za isti stol vinare i posjetitelje, dovesti ih u situaciju da dođu u kontakt sa sve izazovnijom i sofisticiranijom tehnologijom.


Naprosto, sa svim onim faktorima što utječu da vina budu istinski izazov za sva čula.
Tradicionalno Dani “padaju” zadnje nedjelje u svibnju, ove je godine to 26. svibnja, jer je to vrijeme kad nakon velikih i značajnih vinskih sajmova, u konkretnom slučaju to je bila 30. Vinistra, mlada vina, posebno bijela, dobivaju svoju punoću i kreću na put prema konzumentima.


Ove se godine u Dane otvorenih vinskih podruma uključilo više od 50 vinarija, ali od ove godine uvedene su i novine.


Do sada je naime kušanje vina bilo besplatno i bez najave pojedinom vinaru, od ove se godine uvodi obaveza on line kupnje kupona u vrijednosti od 10 eura nakon čega se prijavljuje svoj dolazak pojedinim vinarima.


Zadnjih je godina, ne računajući dakako one pandemije, došlo do velikih gužvi.


Dane je znalo obići i do 15 tisuća zaljubljenika u vino, tako da se ovim potezima želi uvesti više reda i omogućiti domaćinima i gostima da doista dobiju ono zbog čega je ova manifestacija, riječ je o terminu koji ima međunarodno značenje, pokrenuta i u Hrvatskoj.


Ono što je u čitavoj priči najvažnije – novac prikupljen od prodaje ulaznica ne ide ni u čije blagajne već će se iskoristiti za – sadnju novog vinograda s klonskom selekcijom terana!


Projekt je to vrijedan više od 100 tisuća eura, traje deset godina, a udruga Vinistra realizira ga u suradnji s Institutom za poljoprivredu i turizam u Poreču i Agronomskim fakultetom u Zagrebu.


Kupnja ulaznice, dobivanje koda i rezervacija vinarija moguća je na stranici Vinistre, odnosno na adresi


https://vinistra.hr/hr/ulaznice-24-dan-otvorenih-podruma


dok je popis vinarija na https://vinistra.hr/hr/dan-otvorenih-podruma-2024


Na žalost, iako su i vinari s Kvarnera članovi Vinistre, oni se nisu uključili u ovu tradicionalnu akciju. Šteta jer kako su nam istaknuli vinari s višegodišnjim iskustvom participacije u Danima, situacija je to u kojoj se postižu i sasvim dobri komercijalni rezultati.


Kako su istaknuli u Vinima Kvarnera, njihovi planovi idu u nešto drugačijem smjeru, prva masovnija interakcija vinara i zaljubljenika u vino bit će Vrbnik Wine&walk.