Slavni glumac

John Malkovich u Istri: Nije propustio kultno mjesto gdje se rađala istarska gastronomija

Edi Prodan

Svaki put kad je u Hrvatskoj, u Istri, slavni glumac sa svojom ekipom odlazi na nove doze gastronomskog uživanja kod NevijaPrije nego što je nastala samostalna Hrvatska, puno, puno prije nego što je na naše prostore došao Michelin, Nevio Sirotić i njegova mama Judita otvorili su u Sovinjskom Polju restoran Toklariju.


Naziv dolazi od termina kojim se označava mlin za mljevenje maslina, koje baš u tom dijelu Buzeštine rađaju posebnom kvalitetom. Otvorio je Nevio restoran koji tada mnogi nisu razumjeli.


Gastronomski minimalizam, maestralno korištenje domaćih namirnica i sve zajedno upregnuto u tradiciju iskona tog dijela Istre. Mnogi ga nisu razumjeli, ali on je bio silno tvrdoglav.
Danas, kad smo zaogrnuti Michelinom, JRE-om, Gault&Millauom i kojim sve ne fantastičnim europskim sustavima vrednovanja gastronomije, Nevio je opet – izvan sustava. Nema ga na stranicama prestižnih vodiča, ali ima more onih koji mu se uvijek vraćaju. Jedan od njih je i John Malkovich, sasvim sigurno jedan od globalno gledano  najznačajnijih glumaca svih vremena.


On zna gdje se rađala moderna istarska gastronomija tako da svaki put kad je u Hrvatskoj, u Istri, sa svojom ekipom odlazi na nove doze gastronomskog uživanja kod Nevija.


U kuhinji koja i daje nastavlja s gastro pričom koju je sa svim posebitostima Neviju prenijela mama Judita.


I da, na kraju svih krajeva i na početku svih početaka – Michelinu gdje si gledao kad si ocjenjivao?!