Chiavalon ulje

Istarsko ulje – najbolji proizvod za promociju Hrvatske i Istre

Tihana Tomičić

Bivši politički tajnik IDS-a Tedi Chiavalon najavio je kako u vrijeme predsjedanja Europskom unijom planira k sebi u Vodnjan pozvati cjelokupni diplomatski zbor akreditiran u Hrvatskoj. Sandi Orbanić predstavio je sireve iz LatusaZAGREB – Istrijani u Zagrebu, sa svojim najboljim i najfriškijim od svega što imaju – tako bi se mogla ocijeniti prezentacija mladog maslinovog ulja proizvođača Chiavalon u wine baru Vivat, gdje se uz ovog uljara iz Vodnjana predstavila i Mljekara Latus iz Žminja. Domaćin, Boris Ivančić, uz to je pozvao Vinariju Barun s Pleševice da podrži događaj svojim pjenušcima, a večer je zaokružio vinjak Dvor.


Nekadašnji politički tajnik IDS-a Tedi Chiavalon koji sada sa svojom obitelji vodi posao maslinarstva i proizvodnje ulja – a tvrdi da novine i portale više uopće ne čita – predstavio je ovogodišnje mlado ulje, nastalo iz plodova maslina koje su ovih dana pobrane u njegovim maslinicima u Vodnjanu, ali i diljem Istre, a samo ulje proizvedeno je, odnosno prešano doslovce – prošlog tjedna.


Teška sezona


Uz to, predstavio je još jedan proizvod, svoju domaću pasatu od domaćih pomidora uzgojenih u dolini Raše gdje se sade i žitarice te on sad već razvija i sjemensku prodaju za potrebe drugih proizvođača u Istri. Ovogodišnjom je sezonom zadovoljan, mada vremenske prilike u proljeće nisu išle na ruku onima čiji posao danas ne ovisi o politici, nego samo o nebu, suncu i kiši.

– Ovo je već peta godina da smo s mladim uljem tu, s intencijom da našim fanovima prenesemo tu emociju koju imamo doma kad se radi mlado ulje. U Vodnjanu su to sveti dani, kad se čeka da se vidi kakvo je ispalo zeleno zlato, jedva se čeka da ulje izađe iz preše i zato smo mi odmah potom tu u Zagrebu da to predstavimo. Ova sezona je bila teška, previsoke temperature su bile u vrijeme cvatnje, neki imaju i do 80 posto manje uroda, ali mi mislimo da će za nas sezona biti negdje kao lani, ili nešto manje ispod. Ove godine imamo malo više bjelice, pa će ulje biti dosta intenzivno, kaže Tedi Chiavalon koji uskoro, kad Hrvatska bude predsjedala Europskom unijom, među ostalima k sebi na imanje planira pozvati i diplomatski zbor akreditiran u Hrvatskoj s obzirom na to da je Istra već petu godinu zaredom proglašena za najbolju maslinarsku regiju u svijetu.To bi bila dobra promocija Hrvatske i Istre, kaže Chiavalon.


Istarska mozzarella


Sireve je predstavio Sandi Orbanić iz Latusa, a novi proizvod koji nudi je mozzarella za koju je, kako kaže, dobio napoletanski recept, a prvu potvrdu kvalitete na jednom od sajmova u blizini Milana.– Nas je u proizvodnji mozzarelle, skute i drugih sireva desetak, a ukupno tvrtka ima 30-ak zaposlenih, uključujući i naše dućane u Rijeci na placi i u Istri. Ova mozzarella proizvedena je jučer, radi se o siru koji sazrijeva tijekom jednog dana, za razliku od industrijskih koji nastaju nakon svega 2-3 sata fermentacije mlijeka, i vrlo smo zadovoljni kako ide, rekao je na prezentaciji Orbanić.