Zdrava prehrana

Indijski oraščići su popularni s razlogom: Obiluju zdravim mastima i rade čuda za organizam

P. N.

FOTO/iStock

FOTO/iStock

Indijski oraščići obiluju bjelančevinama i zdravim mastima, a imaju malo jednostavnih ugljikohidrata.Indijski oraščići su nevjerojatno popularni – i to s dobrim razlogom. Oni nisu samo visoko hranjivi, već su i izuzetno svestrani, lako se kombiniraju s raznim namirnicama i obogaćuju svako jelo u kojemu se nađu. Njihov blago slatkast okus, zadovoljavajuća hrskavost i masna tekstura, dobro se spaja s različitim okusima i kulinarskim primjenama.


Indijski oraščići se obično ubrajaju u orašaste plodove, ali imaju i mnogo toga zajedničkog s mahunarkama i sjemenkama, piše Healthline.


Indijski oraščići obiluju bjelančevinama, zdravim mastima, a imaju malo jednostavnih ugljikohidrata. Orašasti plodovi potiču tijelo da sagori višak masnoće i izgubi višak kilograma. Osim toga, oni čine nevjerojatno svestran dodatak vašoj prehrani. Zgodan su zalogaj za ponijeti u torbici, ukusni su na vrhu miješane salate, a mogu se dodati u vaš omiljeni smoothie recept za povećanje proteina.
FOTO/Pexels


FOTO/PexelsIndijski oraščići za zdravlje i ljepotu


Kad grickate indijske indijske oraščiće ili ih dodajete drugim jelima, dobit ćete izvrstan izvor magnezija. Kao i ostali orašasti plodovi, oni također sadrže značajnu količinu proteina koji suzbijaju apetit.


Vrsta masti prisutna je između orašastih plodova. Na primjer, orasi su bogati polunezasićenim mastima, dok druge vrste orašastih plodova kao što su lješnjaci i makadamije imaju više mononezasićenih masti.


Dobre strane indijskih oraščića su višestruke. Osim što su ukusni, korisni za metabolizam i gubitak kilograma, zdrav su dodatak prehrani te su odlični i za njegu kose. Stručnjaci kažu da konzumiranje indijskih oraha osigurava zdravu kosu. Bakar prisutan u ulju orašastih plodova pomaže u proizvodnji melanina. Također, pojačava boju kose i može pružiti svilenkasto glatku teksturu zbog prisutnosti linolne i oleinske kiseline.


 Ako nemate ideja koje namirnice ubaciti u svoj jelovnik kako biste ga obogatili, indijski oraščići su uistinu dobra ideja.